"Dajmo da je vole": 10 savjeta Jadranki Kosor kako da si digne popularnost

Foto: Sandra Šimunović (Cropix)

JADRANKA KOSOR je očajna. Ne zbog vladanja, da ne bude zabune, nego zbog unutarnjeg osjećaja mučnine izazvanog vrtoglavim poniranjem na ljestvici popularnosti. To više ne može trpjeti. Jer kad premijerka trpi, onda svi trpimo. Hapsila je, obećavala, rasprodavala, prijetila i tješila, pa opet ništa nije upalilo. I stoga nudimo nekoliko (dobro)namjernih savjeta kako da se Jadra izbori za ljubav svojih građana i naročito birača.

1. Uhapsi Ivu Sanadera

I to, u skladu s katoličkim kalendarom, negdje za Božić. Taman pred izbore. Kao kolektivni dar svima onima kojima ukida kolektivni ugovor. Bio bi to pravi poklon pod bor (možda čak i jedini): Sanader sa srebrnim narukvicama i crvenom mašnicom. Serviran narodu na pladnju. Kad već na njega neće imati što drugo staviti.

2. Uhapsi samu sebe

Može li se to uopće? Ako Vladimir Šeks kaže da može, bio bi to doista sjajan potez: odmah po ulasku u Remetinec angažirala bi Antu Nobila i izborila se za status medijske zvijezde. Pljuvala bi po dojučerašnjim kolegama, bez straha od bilo kakvih posljedica, a sve to s gardom moralnog pravednika. Da stvar bude još bolja, pokazala bi na vlastitom primjeru kako se bori protiv korupcije. Neka svatko krene od sebe, pometimo pred svojim vratima, blablabla. A HDZ? O njegovu rejtingu ne treba ni govoriti: skočio bi do neba. Ili se barem približio SDP-u. (Ovo je šala.)

3. Počni govoriti istinu

Reforme stoje, obećanja nestaju, laži ostaju. Nema bolnih rezova, nema boljeg života. Nema gospodarskog oporavka. Nema povrata dugova. Raste samo nelikvidnost i nezaposlenost. Tko više vjeruje premijerki koja se razbacivala velikim riječima, velikim obećanjima i velikim najavama, a ništa od toga nije ispunila? Stoga, nema druge nego da se potpuno promijeni taktika i da premijerka krene govoriti istinu. Samo istinu. I ništa osim istine. Samo, tko će skužiti razliku?

4. Nestani iz javnosti

Upalilo je Zoranu Milanoviću, zašto ne bi i Jadranki Kosor? Šef SDP-a uspio se taktikom bježanja i skrivanja - uvrnutom inačicom Blitzkriega samo bez munje i rata - izboriti za status drugog najnepopularnijeg političara. Iza sveprisutne Kosor. Pa kako bi onda izgledalo da se i šefica HDZ-a počne skrivati? Da poštedi narod svoje pojave? I to pojave koja joj je proteklih godinama dizala popularnost, zato što iza nje nije stajala nikakva odgovornost, utemeljenost, nikakva očekivanja. Neka proba, ne može škoditi. Nije ni Milanoviću.

5. Pronađi nove neprijatelje

Bolje rečeno, nove prijatelje kao što je bio Ivo Sanader. Ovi sadašnji neprijatelji, Milanović i ekipa, toliko su kilavi da se protiv njih ne isplati ni boriti. Još manje s beatificiranim Ivom Josipovićem. Sve je to za objesiti mačku o rep. Premijerki trebaju krvoločni momci: Sanader, Polančec, taliban Milinović, nesuvisli Luka Bebić, aferaški Kalmeta... Chuck Norris. Ili možda ipak ne trebaju? Možda je ona ipak sama sebi najveći neprijatelj/ica.

6. Zadrži PowerPoint, ukini ankete

PowerPoint je dobar, trebat će joj. Ankete su loše, neće joj trebati. PowerPoint je dobar jer sve svoje greške može svaliti na njega, ankete su loše jer odražavaju sve njezine greške, pa i one u PowerPointu. Doduše, u PowerPointu se skriva greška jedne osobe, a u anketama otkriva raspoloženje milijuna. Ali i tome ima lijeka: prezentirajmo ankete u PowerPointu. Pa kako ispadne.

7. Zaglavi u liftu

To je već drastična mjera, naročito ako je kućepazitelj Blagoje budan i pri ruci. Ali donosi ploda: demonstrira hrabrost jedne krhke žene zakočene u klaustrofobičnom prostoru s nabrijanim mišićavkom, demonstrira njezinu skromnost jer živi u trošnoj zgradi, demonstrira efikasnost službi koje skidaju mačke s drveća i izvlače premijerke iz dizala. I da javnost nije dozlaboga cinična, pustolovina u liftu trebala bi demonstrirati i sućut svakog građanina. Ovako, svi su padali od smijeha. Ali opet, bolje i to nego pasti u okno dizala. Zaključak: lift nije loš, ali pitanje je postoji li za Jadranku Kosor i njezine probleme dovoljno veliki lift.

8. Kad si u dvojbi, zaplači

Trik s plakanjem nije loš, ali Kosor se nikako ne može odlučiti: je li neustrašiva premijerka ili nezaštićena ženica? Treba li susprezati osjećaje ili nam ih nabijati na nos? Sad je otišla u poplavljenu Slavoniju i točno se vidjelo da joj nije lako. Prvo, te gumene čizme nikako ne idu uz elegantne broševe. Drugo, teško je pogoditi što bi točno trebala učiniti: sjesti i plakati sa svima, kako je to činila godinama, ili odlučno pokazati kako ima stvari pod kontrolom? Kad ih zapravo nema. I tako, nije izgledala ni žalosno ni odlučno - tek izgubljeno. I stoga nije joj preostalo ništa drugo nego da opet zaplače - od muke. A mi zajedno s njom.

9. Otiđi. I vrati se.

Zamislite da Jadranka Kosor iznenada ponudi ostavku. Prvi bi skočio Ivo Josipović, jer ne bi dopustio da mu netko tako podlom manipulacijom ugrožava rejting. Za njim i Zoran Milanović, jer bi to bio znak da mora činiti ono što mu najlošije ide: izaći na izbore i pobijediti. Za njima bi se poveo i HDZ, jer nemaju pojma uz koga bi mogli raditi što hoće. Svi bi uglas počeli naricati da sad nije vrijeme za izbore, da je Kosor započela reforme i obračun s korupcijom, da nas ona vodi prema Europskoj uniji... A ona bi se osjećala kao oni čudaci koji insceniraju vlastitu smrt samo kako bi vidjeli tko će im doći na sprovod. Svojim povratkom efikasno bi začepila usta kritičarima: jer kako netko može zazivati političku smrt onoga tko je već jednom politički umro?

10. Otiđi. I ne vraćaj se.

E to bi bila sjajna fora. Vrlo originalna. Njezinu prethodniku takvo što nije palo na pamet. Da jest, onda danas možda ne bi izigravao žrtvenog jarca svoje zapisničarke. Kad bi nas Kosor zauvijek poštedjela svog vladanja, bio bi to najbolji PR-ovski trik još otkad je Sanader podnio ostavku. I onda sve pokvario svojim povratkom. Jaca ne bi trebala ponoviti njegovu grešku.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara