Dalaj-lama najavio povlačenje ako nasilje na Tibetu eskalira

TIBETANSKI duhovni vođa Dalaj-lama je danas izjavio da će se potpuno povući ako nasilje na Tibetu izmakne kontroli te je odbacio optužbe Pekinga da je odgovoran za nasilje u toj planinskoj zemlji kojom upravlja NR Kina.

Dalaj-lama, koji se od neuspjelog ustanka 1959. godine nalazi u izgnanstvu u indijskom gradu Daramsali, na tiskovnoj konferenciji je rekao kako je "ako stvari izmaknu kontroli" jedina opcija njegovo "potpuno povlačenje".

Prije toga je kineski premijer Wen Jibao jutros optužio Dalaj-lamu za organiziranje nereda u Lhasi, glavnom gradu Tibeta, a koji su odnijeli na desetke žrtava. Jibao tvrdi kako imaju dokaze "koje su potvrdile činjenice" da je "Dalaj-lamina klika" organizirala, isplanirala i isprovocirala incidente, a čiji je konačni cilj sabotiranje pekinške Olimpijade u svrhu ostvarenja krajnjeg cilja - nezavisnosti Tibeta.

Chin Gang, glasnogovornik kineske vlade, je odbacio poziv Dalaj-lame da međunarodna zajednica provede istragu radi "kulturnog genocida" kojeg kineske vlasti sprovode nad Tibetancima. Prema njegovim riječima, istragu treba provesti protiv Dalaj-lame radi njegove uloge u incidentima i nasilju u Lhasi.

Protukineski prosvjedi u Lhasi, najmasovniji u posljednja dva desetljeća, započeli su prije osam dana, na 49. obljetnicu ugušenog tibetanskog ustanka. Ispočetka mirni, prosvjedi su u petak eskalirali u nerede u kojima je masa napadala ne samo policajce nego i pripadnike kineske i drugih ne-tibetanskih etničkih zajednica koji su se posljednjih godina doselili na Tibet.

Kineske vlasti tvrde da je u neredima poginulo 13 ljudi, uglavnom ne-Tibetanaca, dok tibetanska vlada u izbjeglištvu tvrdi da je poginulo najmanje 80 ljudi, i to zbog korištenja vatrenog oružja protiv prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov: Nasilje na Tibetu posljedica "kosovskog presedana"

Krvoproliće na Tibetu je na svoj način prokomentirao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirajući je kako je ono povezano s priznanjem nezavisnosti Kosova od strane zapadnih država.

Lavrov je slučaj Tibeta uzeo kao primjer kako je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova "već počelo pokazivati ozbiljne posljedice na ostale dijelove svijeta", a isto tako je spomenuo i sve eksplicitnije zahtjeve makedonskih Albanaca da im se prizna daleko šira autonomija od one koje danas uživaju, a koji će, ako se prihvate, slično kao i u slučaju Kosova, rezultirati s odcjepljenjem.

Lavrov je ponovio kako se Rusija protivi priznanju Kosova kao kršenju međunarodnog prava, te da je postupak zapadnih država započeo "opasan proces".

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara