Dalibor Blažina laureat nagrade za propagiranje poljske kazališne kulture u svijetu

DALIBOR BLAŽINA, docent na zagrebačkome Filozofskom fakultetu na kojemu predaje poljsku književnost, laureat je Nagrade Stanislawa Ignacyja Witkiewicza za 2003. dodijeljene mu za doprinos u propagiranju poljske kazališne kulture u svijetu.

O dodijeli te nagrade Daliboru Blažini (1955.) izvijestio je danas Hrvatski centar Međunarodnoga kazališnog instituta (ITI-UNESCO).

U priopćenju se navodi da Nagradu, koja nosi ime znamenitoga poljskog dramatičara i prethodnika teatra apsurda, dodjeljuje Uprava Poljskoga centra Međunarodnoga kazališnog instituta (ITI-UNESCO) od 1983. na Međunarodni dana kazališta 27. ožujka.

Osim diplome i umjetničke slike nekog od poljskih umjetnika, u Nagradu je uključen i sedmodnevni boravak nagrađenika u Poljskoj, tijekom kojega će se organizirati i svečano uručenje priznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dalibor Blažina autor je monografije o dramskom stvaralaštvu Stanislawa Ignacyja Witkiewicza "Katastrofizam i dramska struktura", objavljene u Zagrebu 1993. Priredio je i preveo izabrane dijelove Witkiewiczeva opusa "Iz djela" (Zagreb, 1985.) te dječačke tekstove Witkiewicza (Juvenilije, "Quorum 1987./III), a autor je i više časopisnih priloga i radijskih emisija o Witkiewiczu.

Blažina je objavio i brojne tekstove o poljskom teatru i drami te kazališnoj kritici (poljska romantička drama, Grotowski, Kantor, Mrožek). Doktorirao je s tezom o Janu Kottu, a na hrvatski je preveo i Kottovu knjigu eseja "Rozalindin spol" te "Bajke za Lidusju".

Kao prevoditelj Blažina je, uz ostalo, objavio i knjigu eseja Czeslawa Milosza "Zasužnjeni um", zbirku pripovjedaka Brune Schulza "Dućani cimetne boje" te roman Piotra Szewca "Uništenje".

Dalibor Blažina je i glavni urednik časopisa za svjetsku književnost "Književna smotra".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara