Daliboru Mataniću dva priznanja na festivalu u Ženevi

NA NEDAVNO završenom međunarodnom festivalu za film i televiziju "Cinema Tout Ecran" u Ženevi mladi hrvatski redatelj Dalibor Matanić dobio je nagradu i pohvalu za filmove "Fine mrtve djevojke" i "Suša", izvijestio je danas Press odjel HTV-a.

Matanićev dugometražni igrani film "Fine mrtve djevojke" iz 2002. osvojio je na tom festivalu nagradu žirija mladih, dok je film "Suša" dobio posebnu pohvalu za kratki igrani film.

"Fine mrtve djevojke" film su o neostvarivoj ljubavi dviju djevojaka u malograđanskoj sredini današnjeg Zagreba. Film je dosad, među ostalim, osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film i režiju, te nagradu "Oktavijan" hrvatskih filmskih kritičara.

"Suša" iz 2002. prvi je od šest Matanićevih kratkih igranih filmova o intimi djevojaka, koji bi za pet do deset godina trebali sačinjavati omnibus "6/6". Taj 14-minutni film dobio je na Danima hrvatskog filma "Oktavijana" za najbolji kratki film i nagradu KODAK za fotografiju.

Filmski festival u Ženevi trajao je od 3. do 9. studenog.

Dalibor Matanić (Zagreb, 1975.) snimio je dosad brojne dokumentarne i kratke filmove, video-spotove, reklame. Prvi igrani film bio mu je "Blagajnica hoće ići na more" (2000.), za koji je na festivalu u Cottbusu (Njemačka) dobio nagradu kao najbolji europski redatelj debitant. Sada dovršava dugometražni film o životu gluhonijeme slikarice Slave Raškaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara