Dalić: U SDP-u nemaju pojma o porezima

U SERIJI  HDZ-ovih predstavljanja njihovih programa za možebitni idući mandat, danas je bio na redu gospodarski program koji je predstavila Martina Dalić, jedna od glavnih gospodarskih uzdanica stranke na vlasti. Dalić je rekla da su ovo za njih izbori na kojima se odlučuje o gospodarskoj budućnosti Hrvatske, što se pak ne bi reklo po izgovorenim stvarima na njihovim predizbornim skupovima gdje prevladavaju priče o bijelim i zeleni drogama, zelenom Milanoviću i crvenoj opasnosti.

"Birači na ovim izborima biraju između maglovitih obećanja drugih stranaka i naše jasne i detaljno obrazložene vizije", rekla je Martina Dalić.

HDZ definitivno neće uvoditi nove poreze, ponovila je Dalić jedan od njihovih aduta na čiju temu su čak napravili "okupaciju u 4 tisuće slika" kojima upozoravaju na SDP-ov plan uvođenja novih poreza .

"Nećemo uvoditi nove poreze jer bi zaustavili rast tržišta kapitala. Nemoguće je tvrditi da uvođenje poreza neće imati utjecaja na građane. Jasno da hoće, jer su građani ti koji plaćaju poreze. ta tvrdnja je stvarno apsurdna i onaj koji ju je izrekao nema pojma o porezima ni na koga se oni odnose", poručila je Martina Dalić.

HDZ najavljuje da će u idućem mandatu prestati s praksom političkog postavljanja pomoćnika ministara. U buduće će raspisivati javne natječaje za sve osim za ministre i državne tajnike, te tako profesionalizirati ovu nižu razinu državnih dužnosnika. U prošlom mandatu je HDZ na tu razinu postavljao ljude iz stranaka koje su dale potporu njihovoj Vladi, poput HSLS-a.

Dalić je najavila da će u idućem mandatu deficit proračuna svesti na nulu, te time ukloniti potrebe za zaduživanjem čime bi pridonijeli daljnjem smanjivanju vanjskog duga. HDZ planira do kraja idućeg mandata smanjiti razinu javnog duga sa sadašnjih  85 posto BDP-a, na manje od 75 posto.

Od kapitalnih projekata planiraju dovršiti prugu od Rijeke do Zagreba, nakon čega bi se vrijeme putovanja na ovoj relaciji smanjilo sa sadašnjih 2,5 sata ma manje od sata. Završili bi kanal Sava-Dunav, izgradili tunel kroz Biokovo, te zračne luke na Korčuli, Hvaru i Rabu. 

Biti će uistinu zanimljivo, ako HDZ ostane na vlasti, pratiti što će se ostvariti od svega obećanog. Kao što se nije ostvarilo prethodno obećanje o smanjenju PDV-a, tako se iznenada, primjerice, mogu povećati porezi ili zbog održanja gospodarskog rasta odustati od nula posto deficita.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara