Dalija Orešković i Mislav Kolakušić ulaze u politiku. Razgovarali smo s njima

Dalija Orešković i Mislav Kolakušić ulaze u politiku. Razgovarali smo s njima
Foto: FAH

DALIJA OREŠKOVIĆ, bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te Mislav Kolakušić, aktualni sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, mogli bi uskoro mnogima pomrsiti račune na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, Orešković je nedavno potvrdila kako ulazi u borbu za hrvatski parlament, dok Kolakušić za sada ne izlazi sa službenom potvrdom, no u razgovoru za Index ne krije da ima političke ambicije.

Zajednička im je borba protiv korupcije

Podsjetimo kako je nedavno istraživanje percepcije korupcije pokazalo da je naša zemlja pri vrhu EU-a, odnosno da čak 94 posto ispitanika smatra da je korupcija u zemlji raširena. Većina tvrdi da se u posljednje vrijeme korupcija povećala, a gotovo 60 posto Hrvata uvjereno je da ih korupcija pogađa u svakodnevnom životu. Povjerenje u institucije u borbi protiv korupcije je slabo, a najviše je korupcije, smatraju Hrvati, među političkim strankama. Kolakušića i Orešković veže upravo borba protiv korupcije te protiv hrvatskih institucija i zakonodavaca koji rade na štetu hrvatskih građana.

Mislav Kolakušić jedan je od rijetkih sudaca koji je digao glas protiv loših zakona i javno progovorio o strahotama Zakona o predstečajnoj nagodbi, Ovršnog zakona i Lex Agrokora. Često naglašava kako je nužno poduzeti korake za ozdravljenje svih institucija jer bismo mogli ostati bez svega. Često je bio i glas obespravljenih građana kojima su blokirani računi. Zbog njegovih izjava u javnosti, htjeli su mu onemogućiti rad na Trgovačkom sudu, a postupak je pokrenut, po objašnjenju Kolakušića, jer su "htjeli uskratiti građanima pravo da saznaju za činjenice i pravna stajališta o realnim posljedicama pojedinih zakona na naše živote, državni proračun, poduzetničke slobode i privatno vlasništvo te na dostojanstvo građana".

Orešković je s druge strane jednako kažnjavala i desne i lijeve političare za sukob interesa, a svojim je javnim djelovanjem ukazivala na netransparentnost rada kako hrvatskih institucija, tako i dužnosnika koji vode te iste institucije. Uostalom, aktualna vlast "nagradila" je Orešković tako što je uspješno eutanazirala Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, prepoznali su Povjerenstvo kao nezavisno tijelo koje je tijekom zadnjih pet godina imalo važnu ulogu u institucionalnoj borbi protiv korupcije. I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te šef HDZ-a Andrej Plenković smatrali su to nedopustivim. Nakon proceduralnog kaosa u režiji HDZ-a, umjesto Orešković u ožujku je ove godine izabrana Nataša Novaković.

Orešković: Uskoro nećemo imati što spašavati

U razgovoru za Index Orešković nam otkriva da od politike i dalje nema previše očekivanja, no spremna je obraniti svoje ideje. Nije sklona nijednoj političkoj opciji, a razmatra osnivanje stranke, odnosno samostalne političke platforme. Fokus njenog djelovanja bit će pravo.

"Moje područje je pravo. Slijedom poslova koje sam obavljala, imam jasniju sliku, bolju mogućnost prepoznavanja znakova da je u hrvatskom društvu došlo do potpunog poraza pravne države. Primjeri zlouporabe sustava, zlouporabe prilike i političke moći radi ostvarivanja privatnih interesa poprimaju neke nove razmjere. Ako se način na koji je donesen Lex Agrokor prihvati kao legitiman i dopušten način djelovanja od strane tijela javne vlasti, u Hrvatskoj će biti moguće apsolutno sve. Postat će sasvim svejedno kako će se dalje odvijati politički život, tko će dobivati, a tko gubiti izbore, jer se više neće imati što spašavati", kaže Orešković za Index.

Još prije nekoliko mjeseci nije bila sklona političkom angažmanu, no čini se da je otkrivanje Afere Hotmail, odnosno klijentelističko-koruptivnog djelovanja skupine Borg u slučaju Agrokor, bilo presudno za ulazak u politički ring.

Otkriće grupe Borg bilo je presudno

"Prijelomni trenutak je onaj u kojem je došlo do spoznaje na koji način su kapitulirala nadležna tijela koja bi trebala služiti kao jamac demokracije. Sve brane su počele popuštati. Iz rješenja Uskoka o odbacivanju kaznene prijave protiv predsjednika i potpredsjednice vlade, nazire se da su u odnosu na sporna pitanja, oni koji su trebali tragati za istinom, okrenuli glavu na drugu stranu", ističe Orešković u razgovoru za Index.

Podsjetimo da je USKOK objavio kako nema elemenata kaznenog djela kod bivše potpredsjednice Martine Dalić, premijera Andreja Plenkovića, bivšeg vladinog povjerenika Ante Ramljaka, kao i aktualnog ministra financija Zdravka Marića u slučaju Afere Hotmail. USKOK je za grupu Borg, odnosno skupinu ljudi koja je pripremala zakon, rekao da "njihovo postojanje i djelovanje nije bilo tajno, već nejavno", kao i da nisu znali hoće li se moći okoristiti od svog rada za vladu jer nisu znali hoće li proći Lex Agrokor u saboru!?

"Ne krivim ovdje bilo koju pojedinačnu osobu. Smatram da je vlast pronašla načine na koje je nametnula kolektivno i institucionalno slijepilo, a u tome vidim veliku opasnost. Odlučila sam javno najaviti ulazak u politiku, prvenstveno kao poruku svima koji vide isto što i ja, da još uvijek ima dovoljno snage i hrabrosti za otpor", pojašnjava Orešković na kraju.

Kolakušić: Želim mijenjati stvari!

Kolakušić s druge strane, s obzirom na to da i dalje obnaša dužnost suca Trgovačkog suda, za sada ne želi biti izravan oko svog političkog angažmana.

"O detaljima ću kada za to dođe vrijeme", kaže Kolakušić kada smo ga izravno upitali o njegovom eventualnom političkom angažmanu. Gotovo isto kao i Orešković, ni Kolakušić se u svom političkom djelovanju ne vidi u redovima HDZ-a i SDP-a, odnosno ni u strankama ljevice, a ni desnice.

"Želim mijenjati stvari, a svakome je danas jasno kako ovakvo stanje postaje neizdrživo. Nešto se mora napraviti", kaže Kolakušić o svojim motivima javnog djelovanja. Na društvenim mrežama više je grupa posvećenih podršci sucu Kolakušiću, a čini se da za sada najveći respekt uživa kod glasača Živog zida.

Zvijezda društvenih mreža

"Nisam baš dobivao neke ponude za politički angažman niti ulazio u neke detaljne razgovore", kaže Kolakušić u razgovoru za Index. Na društvenim mrežama širi se i poziv na prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu, i to 14. rujna ove godine. Kao glavna "zvijezda" najavljuje se Kolakušić, koji bi trebao održati suđenje "korumpiranoj" Hrvatskoj, a šire se i poruke u kojima navodno Kolakušić poziva na "prosvjed protiv vlade". "Pokažimo da Hrvati nisu izdajice!" stoji u pozivu koji se ipak pokazao kao lažan.

"Ne, ne mislim ići tamo niti imam ikakve veze s tim događajem", rekao je kratko Kolakušić na kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara