"Dalmacija nije ugoženo područje prostitucije i trgovanja ljudima"

MINISTARSTVO unutarnjih poslova osvrnulo se na pisanja medija o tome kako je State Department zabrinut zbog prostitucije u Dalmaciji za vrijeme turističke sezone te tvrde da to ne znači da je "ugroženo cijelo područje".

"Dio sadržaja izvješća State Departmenta u kojem je izražena zabrinutost Međunarodne organizacije za migracije u svezi moguće povezanosti prostitucije i trgovanja ljudima na Dalmatinskoj obali tijekom turističke sezone, zasigurno NE ZNAČI da cjelokupno područje Dalmacije za vrijeme turističke sezone predstavlja posebno ugroženo područje kriminalitetom trgovanja ljudima i prostitucije u Republici Hrvatskoj te opasnost za nadolazeće turiste", stoji u priopćenju.

Tako ističu da su tijekom prošle godine otkrivena i prijavljena  33 kaznena djela podvođenja, za što je prijavljeno 15 osoba te 15 kaznenih djela međunarodne prostitucije za što je prijavljeno 12 osoba. Također je tijekom 2006. godine otkriveno i prijavljeno 24 kaznenih djela podvođenja, za što je prijavljeno 13 osoba, te 5 kaznenih djela međunarodne prostitucije, za što je prijavljeno 6 osoba. 

"Od početka uspostave nacionalnog referalnog sustava, od 2002. godine do danas, identificirano je ukupno 69 žrtava trgovanja ljudima, od čega njih 24 su hrvatski državljani. Za naglasiti je da je tijekom 2007. godine, Mup identificirao 15 žrtava trgovanja ljudima", naglašavaju u MUP-u.

Spomenuto Izvješće State Departmenta u cijelosti je afirmativno za Republiku Hrvatsku, kako u području uloženih napora, tako i u području ostvarenih rezultata, a što potkrjepljuje i činjenica da je Republika Hrvatska po prvi puta ocjenom State Departmenta i ušla u spomenutu razinu "Tier 1", tvrde.

J.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara