Dalmatincu je onaj katastrofalni požar kod Splita uništio 176 maslina, vlasti mu nude 800 kuna

Dalmatincu je onaj katastrofalni požar kod Splita uništio 176 maslina, vlasti mu nude 800 kuna

Foto: Dalmacija Danas

DALMACIJA će još dugo pamtiti katastrofalan požar iz srpnja 2017. godine kad je vatra ušla i u sam grad Split. U manje od 24 sata vatra je poharala nekoliko desetaka kilometara dugo područje između Tugara u omiškom zaleđu i Mejaša, rubnog splitskog kvarta.

U požaru je najviše stradalo područje Žrnovnice i Kučina gdje su nagorjele i izgorjele kuće, automobili, a stradala je gotovo sva poljoprivreda koja se ne nalazi uz rijeku.

Osobito su teško stradale maslinarske kulture, gotovo 90 posto svih stabala maslinama bogatog područja je u potpunosti izgorjelo. Jedan od maslinara koji je kobnog dana ostao bez svih svojih stabala je Marin Tijardović iz Žrnovnice. On u razgovoru za portal Dalmacija Danas kaže da je u godini prije požara imao 360 litara ulja, a sada će na prve litre čekati šest do sedam godina.

Tijardović maslinik ima na Privoru, sjevernom dijelu Žrnovnice koji je u požaru prošao najgore. Tu ne samo da je izgorjela sva priroda nego su i ljudski životi bili ugroženi. Njegov maslinik sada je pustinja; sva su stabla potpuno izgorjela, a osušena debla postupno pila. Ipak, maslina je besmrtna pa je svako osušeno stablo već pustilo brojne mladice.

Hrvatska mu nudi 800 kuna

Tijardović se u izgorenom masliniku prisjetio dana nakon požara, kada se u Žrnovnicu slio kompletan državni, županijski i gradski vrh.

"Svi su se islikavali kod vatrogasnog doma, obećana je svima naknada štete, ali od toga ništa. Oni su prvo učinili svoju procjenu koja je isto nikakva, ali bar je nešto predstavljala. Nakon toga donijeli su odluku da će isplatiti naknadu štete u iznosu od oko 5 posto od njihove procjene. Štetu na mojih 176 izgorenih maslina, 10 smokava i nagorenom krovu procijenili su na oko 23 tisuće kuna. A sada sam dobio rješenje da ću dobiti 800 kuna. Po matematici koju sam učio u školi, 800 nikako nije 5 posto od 23 tisuće. Ali to je sad manje bitno. Moram kazati da sam unajmio privatnog procjenitelja koji mi je izračunao da je šteta na mojim maslinama preko 120 tisuća kuna. Ja sam se tih 800 kuna ponuđene odštete odrekao u njihovu korist. Na njihovom formularu sam napisao 'Zahvaljujem se na pozamašnoj odšteti i zato je prepuštam vama!'

Poslali su mi pismo da se mora dostaviti broj žiro računa. Rok za tu prijavu je bio 29. siječnja, pa su ga produžili na 5. veljače. Ja sam pismo dobio 6. veljače, a u roku od sedam dana se moralo prijaviti. Jesu li oni krivi ili pošta nije bitno, ali sam kompletno razočaran u cijeli državni sustav, u državu i sve'', priča maslinar.Kaže da je u Žrnovnici puno ljudi ostalo bez svega u poljoprivredi. Nekom je izgorjelo do 500 stabala, nekome manje.

"Maslinarstvom ću se baviti i dalje. To je jednostavno moja ljubav bez obzira na dosadašnje jako loše iskustvo", dodaje Tijardović za Dalmacija Danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara