Dan nakon sjevernokorejskog pokusa Južna Koreja traži oružje od SAD-a

Dan nakon sjevernokorejskog pokusa Južna Koreja traži oružje od SAD-a

Foto: Getty Images

JUŽNA Koreja pregovara sa SAD-om kako bi se na korejski poluotok rasporedilo američko strateško oružje, kazao je južnokorejski vojni dužnosnik u četvrtak, dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je uspješno testirala hidrogensku bombu.

SAD i vojni stručnjaci izrazili su sumnju da se radi o hidrogenskoj bombi, no pozvali su na jačanje sankcija protiv izolirane države zbog njezina nuklearnog programa.

Podzemna eksplozija naljutila je i Kinu, a uzbunila je i Japan čiji je premijer Shinzo Abe  kazao američkom predsjedniku Baracku Obami u telefonskom razgovoru da je potreban odlučni globalni odgovor.

Obama je razgovarao i s južnokorejskim predsjednikom Park Geun-hyeom o opcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD ostaje predan obrani Južne Koreje

Južnokorejski vojni dužnosnik kazao je Reutersu kako se s američkom stranom razgovaralo o raspoređivanju američkog strateškog oružja na korejski poluotok no odbio je otkriti detalje.

Nakon što je 2013. Sjeverna Koreja testirala nuklearno oružje SAD je poslao dva nevidljiva višenamjenska B-2 bombardera koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem na let nad Južnom Korejom.

Američki ministar obrane Ashton Carter u razgovoru s južnokorejskim kolegom Han Min Koom poručio je da SAD ostaje predan obrani Južne Koreje.

Američki službeni izvori u Washingtonu kazali su u četvrtak kako vjeruju da je Sjeverna Koreja detonirala jednu od svojih staromodnih atomskih bombi jer je snaga eksplozije odgovarala ranijim pokusima na istoj lokaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara