Dan odluke: Hoće li Reiner danas manipulacijama blokirati raspuštanje Sabora?

Dan odluke: Hoće li Reiner danas manipulacijama blokirati raspuštanje Sabora?

Foto: FAH

SKORO 90 saborskih zastupnika podnijelo je zahtjev za raspuštanjem parlamenta. Nakon konzultacija na Pantovčaku, i sama Kolinda Grabar-Kitarović apelirala je na predsjednika Sabora Željka Reinera da glasanje o raspuštanju Sabora što prije uvrsti na dnevni red Sabora.

I sam Reiner usmeno se obvezano na stavljanje navedene stavke na dnevni red za vrijeme sutrašnje sjednice, provocirajući s opaskom kako bi on "teoretski to mogao zavlačiti do kraja mandata jer pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa".

"Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi 15. srpnja ", izjavio je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a prekjučer.

Oporba vrši pritisak

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan jučer je izvršio dodatni medijski pritisak na Reinera, podsjećajući ga kako ga činjenica da je 90-ak zastupnika zatražilo raspuštanje Sabora obvezuje na uvrštanje te točke na sutrašnji dnevni red.

"Sve drugo bilo bi direktno usmjereno protiv interesa hrvatskih građana", rekao je Dragovan.

"Nakon što se točka uvrsti u dnevni red provest će se rasprava i na kraju donijeti odluka. Kao što vidite i dio vladajuće koalicije isto tako traži raspuštanje parlamenta.

Ne želim vjerovati u mogućnost otezanja te točke s obzirom na to što je u petak na konzultacijama predsjednik Sabora rekao da će to napraviti na sjednici u ponedjeljak", kazao je SDP-ovac, dodajući da bi sve drugo bilo protiv zahtjeva hrvatskih građana, a njih 75 posto traži prijevremene parlamentarne izbore.

Što slijedi nakon ponedjeljka?

Nakon što predsjednik Sabora Željko Reiner zaprimi najmanje 76 potpisa zastupnika za raspuštanje, bez obzira na to jesu li oni zaprimljeni na jednom ili odvojenim papirima, pravila nalažu da on tu raspravu stavi na dnevni red. Prema saborskom Poslovniku rokova za to kada se ta tema mora staviti na dnevni red nema i to je samostalna odluka Željka Reinera.

"Sasvim je ustavnopravno logično da se to stavi na dnevni red čim prije, dakle odmah, i raspravi odmah. Dakle, u što je kraćem mogućem roku, s obzirom da je jasno kako više nema legitimnog načina odlučivanja, odnosno donošenja drugih odluka koje donosi Sabor, a to su zakoni", rekla je Media servisu prije dva dana ustavna stručnjakinja Sanja Barić, naglašavajući kako je uvjerena da će šef parlamenta Reiner tako i postupiti i neće odugovlačiti proceduru.

"Ustavnopravna logika zahtijeva da se o tome raspravlja odmah, bez odgode. I sada, navodno, postoji neka dvojba - a što ako predsjednik Sabora odluči otezati s raspravom i glasanjem o tome, ako stavi na dnevni red, ali prvo obrađuje sve druge točke, a ovu pusti za kraj. Poslovnik HS-a to omogućava, ali bi to bio ustavnopravni skandal prve vrste. Uostalom on je to i sam najavio i otklonio svaku sumnju u njegovo eventualno postupanje suprotno ustavnopravnoj logici, načelima i vrijednostima, tako da ne sumnjam u njegovo postupanje", navodi Barić.

Nakon što je Sabor raspušten, sve je na predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

"Ona mora pričekati činjenicu samog raspuštanja. U tom smislu je odluka prvo na njima, a nakon toga je na njoj da raspiše izbore u roku 30 do 60 dana", naglasila je Barić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara