Dan oslobođenja od fašizma u Italiji obilježen incidentima

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi nije u petak sudjelovao ni jednoj od brojnih svečanosti u povodu Dana oslobođenja Italije od fašizma, što je u subotu bilo predmetom polemike između oporbenog lijevog centra i većinskog desnog centra.

Premda su 25. travnja, Dan oslobođenja, obilježili predstavnici svih državnih institucija, premijera nije bilo na niti jednoj svećanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi puta je svečanost posebno organizirao predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi u Quirinalu, gdje je u ime vlade bio ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu.

Obljetnica je praćena i drugim incidentima. U Milanu nije mogao govoriti šef sindikata CISL Savino Pezzotta, zbog prosvjeda prisutnih. Došlo je i do fizičkog obračunavanja, a zapaljen je automobil policije.

U Trstu je incident izazvao gradonačelnik Roberto Dipiazza. On je tijekom govora u bivšem koncentracijskom logoru u San Sabbi napravio lapsus, rekavši "počast žrtvama fojbi" umjesto "počast žrtvama logora San Sabbe", čime je izazvao prosvjede nazočnih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara