Danas imamo 86 novih slučajeva, produžene mjere na granicama

Danas imamo 86 novih slučajeva, produžene mjere na granicama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U nastavku njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 738. 127 osoba je na bolničkom liječenju, s devet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirana je 1381 osoba. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 5224 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 86 u protekla 24 sata.

4341 osoba se oporavila, a dosad je preminulo stotinu četrdeset i pet osoba.

Do sada je ukupno testirano 120.336 osoba, od toga 1381 u protekla 24 sata."

Stožer je danas produžio odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja se odnosi na državljane trećih zemalja.

STANJE PO ŽUPANIJAMA NA DAN 1.8.2020.

 • Istarska: 5 novih
 • Primorsko-goranska: 0 novih
 • Vukovarsko-srijemska: 5 novih
 • Bjelovarsko-bilogorska: 2 nova
 • Brodsko-posavska: 3 nova
 • Osječko-baranjska: 9 novih
 • Karlovačka: 3 nova
 • Zagreb: 31 novi
 • Splitsko-dalmatinska: 10 novih
 • Virovitičko-podravska: 0 novih
 • Varaždinska: 3 nova
 • Šibensko-kninska: 1 novi
 • Zagrebačka: 1 novi
 • Zadarska: 3 nova
 • Dubrovačko-neretvanska: 1 novi
 • Koprivničko-križevačka: 0 novih
 • Krapinsko-zagorska: 1 novi
 • Sisačko-moslavačka: 1 novi

Najviše novozaraženih u Zagrebu, korona ušla u dom za starije

Trideset i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Zagrebu u protekla 24 sata, a za 39 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te dodali da je najviše novopozitivnih iz privatnog Doma za starije.

Trinaest novopozitivnih je iz privatnog Doma za starije i nemoćne osobe, a svi oboljeli su zbrinuti i pod epidemiološkim nadzorom.

Za devet novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a tri su uvezena slučaja - dva iz Švicarske i jedan iz Slovenije.

Za jednu osobu utvrđeno je da je zaražena na vjenčanju, četvero oboljelih je negativne epidemiološke anamneze, a za jednu osobu još traje epidemiološka obrada. 

Trenutno je u Gradu Zagrebu 171 aktivni slučaj i 442 aktivne samoizolacije, a u posljednja 24 sata provedena su 384 testiranja.

Devet novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, sedmero iz Đakovštine

Na području Osječko-baranjske županije je devet novopozitivnih osoba na koronavirus od kojih je većina s područja Đakovštine.

Tijekom posljednja 24 sata, Klinički bolnički centar Osijek i županijski Zavod za javno zdravstvo testirali su 135 uzoraka, od kojih je devet bilo pozitivno. Riječ je o sedam osoba s područja Ispostave Zavoda za javno zdravstvo Đakovo te po jednoj s područja Ispostava Osijek i Beli Manastir, navode iz Stožera.

U KBC-u hospitalizirano je 28 osoba od kojih su dvije na respiratoru. 37 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju pa je sada u samoizolaciji na području županije 290 osoba.

Dodaju i kako je policija samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i kod 46 provjerenih osoba nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Provjerili su i jednu dojavu građana, no i ona se pokazala netočnom.

„Županijskom Stožeru za ovaj je vikend najavljeno 12 događanja na području županije na kojima će biti više od 100 osoba. Inspektori Civilne zaštite, uz navedene događaje, provjeravat će i druga okupljanja te rad uslužnih djelatnosti. Tijekom posljednja 24 sata napravili su 14 nadzora i nisu utvrdili nepravilnosti“, priopćeno je.

Na splitskom području zaražen turist

Na području Splitsko-dalmatinske županije deset je novozaraženih soba, iz Splita pet te iz Imotskoga, Makarske, Solina, Jelse i Otoka po jedna osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Osim deset iz županije, pozitivne su još dvije osobe; jedna s područja Osječko-baranjske županije te jedan strani državljanin.

Pet su kontakti prije oboljelih dok se ostalih pet epidemiološki obrađuju.  

Iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici uzeto je 167 uzoraka koji se obrađuju i čiji se rezultati nalaza očekuju sutra, priopćeno je danas iz Stožera. Prema jučerašnjem izvješću Stožera, tri štićenika Centra u Vrlici su pozitivna na koronavirus. Zbog te je epidemiološke situacije splitsko Hrvatsko narodno kazalište odlučilo otkazati za danas najavljeno gostovanje opere Ero s onoga svijeta koje se u Vrlici trebalo održati u sklopu 66. Splitskog ljeta.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 586 osoba je u samoizolaciji. U splitskom KBC-u 19 je pozitivnih osoba na liječenju, od toga su dvije na respiratoru.

U Varaždinu roditelji zarazili dijete

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite te dodao da je među njima oboljela mlađa majka prethodno zaražene malodobne osobe te dijete pozitivnih roditelja. 

Majka je s djetetom smještena u varaždinskoj Općoj bolnici.

Zaraženo je i još jedno dijete, s blagim simptomima, čiji su roditelji prethodno već registrirani kao pozitivni.

Treća novooboljela osoba je muškarac starije životne dobi koji je bio u samoizolaciji kao kontakt asimptomatske pozitivne osobe, a zbog teže kliničke slike je hospitaliziran.

U Varaždinskoj županiji trenutno je aktivno 10 slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri su osobe smještene u varaždinskoj Općoj bolnici, od toga dvije na bolničkom liječenju, a dvije na promatranju. Šest osoba izolirano je kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa, izvijestili su iz Stožera.

Ukupno je dosad zabilježeno 65 slučajeva zaraze, a 12 osoba se Varaždinskoj županiji dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

„S obzirom na to da su nam novi pozitivni slučajevi iz samoizolacije i poznatih izvora zaraze i dalje nam je epidemiološka situacija zadovoljavajuća unatoč rastućem broju”, ističe se u priopćenju.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 30 osoba, a sve su kontakti potvrđeno zaraženih osoba.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara