Danas počelo uklanjanje ambrozije u Zagrebu

UKLANJANJEM ambrozije, najpoznatijeg alergena u Hrvatskoj, na livadi u zagrebačkom naselju Lanište danas je započela akcija "Zagreb bez ambrozije".

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo donijelo je u ožujku odluku da se samonikla ambrozija mora ukloniti košnjom u lipnju prije cvatnje i to na svim površinama koje zahvaća taj korov.

Ambrozija se, prema toj odluci, mora uklanjati iz dvorišta i vrtova, s poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, s neizgrađenog građevinskog zemljišta te iz šuma i lovišta, s javnih zelenih površina, nasipa i obala uz vodotokove, kanala i površina uz javne prometnice.

Uklanjanje ambrozije obveza je pravnih i fizičkih osoba, vlasnika, posjednika, korisnika ili ovlaštenika za uklanjanje ambrozije. Ako to ne učine, za fizičke je osobe propisana kazna od 200 kuna, a za pravne osobe 1000 kuna.

Na svim javnim gradskim površinama ambroziju će uklanjati zagrebačko poduzeće "Zrinjevac", a ostale površine, primjerice, tramvajske ili željezničke postaje dužan je čistiti onaj tko upravlja zemljištem, dakle, ZET i HŽ.

"Građani su ispred svojih zgrada obvezni uklanjati ambroziju kao što su dužni zimi čistiti snijeg", ističe savjetnica za zdravstvo u Gradskom poglavarstvu Mirna Kontrec.

Napominje da na manjim površinama ambroziju treba čupati s korijenom, a na većim površinama učestalo kositi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi građani znali prepoznati ambroziju i efikasno je ukloniti, po svim će se zagrebačkim četvrtima od 16. lipnja održavati predavanja agronoma, te liječnika koji će davati savjete o alergijama.

Ambrozija postaje opasna za zdravlje nakon cvatnje, oko 15. srpnja, kad vjetar počinje raznositi pelud, ali se ove godine, zbog suše, očekuje da će cvatnja početi i ranije.

Pelud ambrozije najčešći je uzrok opasnih alergijskih smetnji i može izazvati alergijsku upalu očiju, alergijsku hunjavicu ili astmu.

Od alergije pati svaki deseti stanovnik Hrvatske.

Akcija "Zagreb bez ambrozije" provodit će se svaki dan sve do studenoga, do prvih mrazeva.

Građani mogu stručne savjete o uklanjanju ambrozije dobiti na telefon 6585-681 ili 6598-891, a za zdravstvene savjete liječnika mogu se obratiti svaki dan od 12 do 20 sati na telefon 2431-311.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara