DANAS PREGOVORI O PODRŠCI DEMOKRATA MANJINSKOJ VLADI U SRBIJI

Pregovori stranaka demokratskog bloka o formiranju vlade Srbije bit će nastavljeni u srijedu poslijepodne, potvrdio je potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Marišićanin beogradskom Radiju B92.

Radna skupina, u kojoj nije bilo predstavnika Demokratske stranke, usuglasila je prijedlog dokumenta kojim se definiraju odnosi stranaka - Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, G17 Plus Miroljuba Labusa, te koalicije Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića - koje bi trebale formirati manjinsku vladu, uz podršku Demokratske stranke Zorana Živkovića i Borisa Tadića.

Demokratskoj stranci, kako je kazao Maršićanin, u srijedu će biti ponuđen Nacrt sporazuma o podršci manjinskoj vladi, u kojem se predlaže da, u zamjenu za podršku vladi u Skupštini Srbije, ta stranka dobije mjesta predsjednika Skupštine Srbije i Crne Gore i ministra obrane u Savjetu ministara, vladi državne zajednice, koje već obavljaju Dragoljub Mićunović i Boris Tadić.

Dragoljub Mićunović, koji nije sudjelovao u radu radne skupine koja je pripremala dokumente o odnosima u manjinskoj vladi, još nije potvrdio hoće li prisustvovati današnjem sastanku, ali je za Radio B92 izjavio da je "jedino razumno rješenje u ovom trenutku većinska vlada" u koju bi ušla i Demokratska stranka, a taj je stav u utorak navečer novinarima potvrdio i zamjenik predsjednika Demokratske stranke Boris Tadić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manjinska vlada ne bi imala političku stabilnost. Odnosi četiri demokratske grupacije definirani su brojem glasova na izborima, pa ako G17 Plus, DSS, SPO i NS ne žele prihvatiti našu ponudu za zajedničku vladu, bojim se da će novu morati formirati sa Socijalističkom partijom Srbije i Srpskom radikalnom strankom", kazao je Tadić.

Odluka koalicije SPO-NS je da će ući u većinsku ili manjinsku vladu, a G17 Plus da će ući u manjinsku vladu, iako ta koalicija drži da bi većinska vlada bila jamstvo veće stabilnosti.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara