Danas se obilježava 28 godina od "Crnog petka dubrovačkog"

Danas se obilježava 28 godina od "Crnog petka dubrovačkog"
Foto: EPA

DAN dubrovačkih branitelja i 28. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu obilježavaju se prigodnim programom danas u Dubrovniku.

Na "Crni petak dubrovački", 6. prosinca 1991. u ranim jutarnjim satima, srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ iznad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

U jednom danu poginulo je 19 ljudi

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je još u nedjelju memorijalnim sportskim događajima. Program je nastavljen u utorak izložbom fotografija "Wukowar 1991.", a u srijedu je predstavljena monografija "Hrvatski ratni generali" te je održana manifestacija "Plamen vukovarskog svjetla". Jučer je odana počast poginulim braniteljima na spomen-obilježjima na području Dubrovnika, održan je simpozij o zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja te prikazan film "3069" te je održan križni put do Srđa i tradicionalni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i zbora Libertas.

General Janko Bobetko dobio ulicu

Na početku današnjeg središnjeg dijela programa obilježavanja kojem će nazočiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće u počast poginulim braniteljima na groblju Boninovo, bošnjačkom groblju Boninovo i pred spomenikom poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade dubrovačke policije. Na Liechtensteinovom putu prisjetit će se stradalih vatrogasaca i pripadnika Hrvatske ratne mornarice.

Program se nastavlja polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Križa na Srđu te recitalom učenika osnovnih škola i nastupom klape Ragusavecchia u Muzeju Domovinskog rata u utvrdi Imperijal, nakon čega slijedi mimohod Gradske glazbe Dubrovnik od stare gradske luke Stradunom do crkve svetog Vlaha. U Portu će se točno u podne odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u popodnevnim satima i braniteljima Sustjepana.

Središnja svečanost održat će se na svečanom otvaranju Ulice generala Janka Bobetka, nakon čega će uslijediti mimohod postrojbi Domovinskog rata ulicama grada.

Thompsonov koncert na Stradunu

U večernjim satima u dubrovačkoj Katedrali služit će se sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, pred u ratom izgorjelom Festivalskom palačom projicirat će se 3D mapping videoprojekcija razaranja grada, a potom na Stradunu slijedi koncert Marka Perkovića Thompsona.

Sutra će se održati utrka "Stazom deva", a program završava u nedjelju završnicom memorijalnog nogometnog turnira "Josip Zvono".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara