Danas se obilježava Svjetski meteorološki dan - 23. ožujka

DANAS se obilježava Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, ove je godine tema "Vrijeme, klima i voda u informacijskom dobu".

To znači da je prepoznata vitalna uloga tehnologije u razvitku meteoroloških, hidroloških i njima bliskih geofizičkih znanosti, a koje omogućuje nacionalnim meteorološkim i hidrološkim službama da pridonesu društveno ekonomskom razvoju i zaštiti okoliša, ističu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Svjetski meteorološki dan obilježava se od 23. ožujka 1950. kada je stupila na snagu Konvencija kojom je stvorena Svjetska meteorološka organizacija kao nasljednica Međunarodne meteorološke organizacije utemeljene 1873.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao nikada do sada u povijesti nije se toliko puno očekivalo od meteorologije, hidrologije i geofizičkih znanosti, jer se upravo one bave izazovima povezanim s održivim razvojem, na područjima kao što su ublažavanje katastrofa, osiguranje hrane, upravljanje zalihama vode, prometom, turizmom, te kontrolom onečišćenja. Ta očekivanja temelje se na spektakularnim postignućima tih znanosti u nekoliko zadnjih desetljeća. Korisnici su se uvjerili u sposobnost sustava koji radi po okriljem WMO (Svjetska meteorološka organizacija) da osigura vrijedne i dostupne informacije, navodi se u priopćenju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Dodaje se da statistički podaci u zadnjoj dekadi pokazuju da je više od 80 posto prirodnih katastrofa meteorološkog ili hidroloških porijekla. U pedesetim su godinama 20. stoljeća gubici od svih prirodnih katastrofa, uključujući one meteorološkog i hidrološkog porijekla, potrese i vulkanske erupcije, procijenjeni na četiri milijarde američkih dolara godišnje, a u devedesetim godinama na 40 milijardi dolara godišnje.

Državni hidrometeorološki zavod današnji dan obilježava predavanjima, a zaslužnim meteorolozima bit će dodijeljena priznanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara