Danas se očekuje presuda katalonskim separatistima

Danas se očekuje presuda katalonskim separatistima
Ilustracija: EPA

ŠPANJOLSKI vrhovni sud danas bi trebao objaviti svoju dugo očekivanu presudu dvanaestero katalonskih čelnika zbog njihove uloge u zabranjenom referendumu 2017. godine i proglašenju neovisnosti te autonomne regije.

Odluka o neuspješnoj secesiji koja je privukla međunarodnu pozornost, pokrenula je najveću političku krizu u Španjolskoj u nekoliko desetljeća i uzdrmala financijska tržišta iznimno je važna i za vlasti u Madridu i za najbogatiju španjolsku regiju. 

Secesionisti pozvali na masovan građanski neposluh ako se ne oslobode optuženi

Secesionističke skupine pozvale su na masovan, ali miroljubiv građanski neposluh ako se ne oslobodi 12 optuženih, od kojih je 9 u pritvoru već gotovo dvije godine. 

Pravosudni izvor otkrio je Reutersu kako sud planira najistaknutije čelnike osuditi za pobunu i zloupotrebu javnog novca. Glasnogovornik suda nije htio komentirati te napise medija. 

Izvor je dodao kako će najviša zatvorska kazna za jednog od optuženika biti 15 godina. Državni tužitelj tražio je maksimalnu kaznu od 25 godina. 

Za ostalih osam optuženih kazne će biti manje, tvrdi izvor koji ne odbacuje da bi sud mogao odgoditi izricanje presude za utorak ili srijedu. 

Proglašenje krivnje bio bi "torpedo" za katalonsko društvo

Separatističke stranke ističu kako je jedina prihvatljiva presuda oslobađanje svih 12 političara. 

Čelnik regije Quim Torra u srijedu je rekao kako bi proglašenje krivnje bilo "torpedo" za katalonsko društvo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara