Danas se slavi Dan antifašističke borbe, znate li što obilježavamo?

Danas se slavi Dan antifašističke borbe, znate li što obilježavamo?
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

DAN antifašističke borbe državni je blagdan u Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi.

>> Bandić i Plenkovićev izaslanik izviždani na obilježavanju Dana antifašističke borbe

U šumi Brezovici i ove se godine održalo središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941. kada je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

U Zagrebu se dan obilježava na bivšem Trgu maršala Tita

Obilježavanje u Brezovici tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija.

Prvi partizanski odred

Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez.

Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito željezničke. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara