Danci se čude Trumpovom potezu, premijerka smiruje situaciju

Danci se čude Trumpovom potezu, premijerka smiruje situaciju
Foto: EPA

DANSKA je šokirana nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao posjet zemlji koja je odbila njegovu ideju o kupnji Grenlanda, dok premijerka Mette Frederiksen vjeruje da to neće utjecati na njihove odnose. 

Trump je objavio kako je odgodio posjet Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda. 

Njegov prijedlog je najprije izazvao nevjericu i duhovite reakcije danskih političara, američkih saveznika u NATO-u, a bivši premijer Lars Lokke Rasmussen je rekao da "mora da se radi o prvoaprilskoj šali".

Međutim, raspoloženje se pretvorilo u zbunjenost kada je Trump na Twitter profilu napisao da je "Danska veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna". 

Trumpova odluka izazvala brojne reakcije

Mette Frederiksen, socijaldemokratkinja lijevog centra, istaknula je da je sa žaljenjem i iznenađenjem primila vijest o Trumpovoj odluci, posebice zbog bliskih odnosa Danske i Sjedinjenih Država. Njegovu ideju o kupovini Grenlanda nazvala je apsurdnom.

Naglasila je da je premijer Grenlanda Kim Kielsen isključio prodaju teritorija te da se ona slaže s njim.

Danska premijerka je naglasila da Sjedinjene Države ostaju jedan od najbližih saveznika Danske. "Mislim da otkazivanje državnog posjeta ne bi trebalo utjecati na odluke u trgovinskoj suradnji ili vanjskoj i sigurnosnoj politici".

Trumpova odluka izazvala je osudu, ogorčenje i podsmjeh među danskim oporbenim čelnicima i u javnosti.

"Dakle, Trump je otkazao posjet jer nije bilo odaziva za raspravu o prodaji Grenlanda. To mora da je šala. I duboko vrijeđa ljude na Grenlandu i u Danskoj", napisala je bivša premijerka Helle Thorning Schmidt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara