KORONAVIRUS U SVIJETU

Danska očekuje najveći pad ekonomije od Drugog svjetskog rata

Danska očekuje najveći pad ekonomije od Drugog svjetskog rata
Ilustracija: EPA

DANSKA ekonomija ove godine se suočava s najvećim padom od Drugog svjetskog rata, kao rezultat globalnih mjera zbog koronavirusa, rekao je u ministar financija.

"Ozbiljno je. Korona kriza će vjerojatno utjecati na dansku ekonomiju u nekoliko narednih godina. No iscrtali smo put izlaska iz krize te smo već poduzeli prve važne korake", izjavio je ministar Nicolai Wammen.

U travnju, Wammen je rekao da se Danska suočava s jednim od "najmračnijih poglavlja" svoje povijesti dok je vlada predvidjela pad između 3 i 6 posto.

Za usporedbu, očekuje se da ekonomija u eurozoni doživi pad od 7,5 posto ove godine.

Tijekom financijske krize 2009. godine, danska ekonomija doživjela je pad od 4,9 posto.

Stotine milijardi kroz pakete pomoći

Danska je uložila više od 300 milijardi kruna u svoju ekonomiju kroz pakete pomoći, uključujući porez, PDV i izravne poticaje. 

"Privremeni paketi pomoći trebaju se isporučivati u fazama i zamijeniti s mudrim ulaganjima i inicijativama koje će pokrenuti ekonomske aktivnosti", rekao je Wammen.

Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su u ožujku uvele karantenu kako bi spriječile širenje epidemije koronavirusa te je jedna od prvih koja se otvara nakon uspješnog suzbijanja zaraze.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara