Danski farmaceuti protiv smrtne kazne, ali i dalje jedini SAD-u prodaju kemikaliju za njeno izvršenje

Foto: AFP

DANSKA farmaceutska tvrtka Lundbeck, glavni dostavljač kemikalija za izvršenje egzekucija u SAD-u, objavila je da se oštro protivi smrtnoj kazni, ali da zbog toga neće odustati od unosnog posla. Kako prenosi AP, danski farmaceuti "čine sve što mogu" da odgovore Amerikance od korištenja pentobarbitala u smrtonosnim injekcijama. Isti taj pentobarbital Lundbeck u velikim količinama isporučuje SAD-u.

"Financijski gledano, ovo nije previše važan proizvod za nas i razmišljali smo bi li ga trebali povući. Liječnici su reagirali i rekli da to ne žele", poručio je predsjednik uprave Lundbecka Ulf Wiinberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao jedina tvrtka koja izrađuje ovaj "lijek", našli su se u nezgodnom položaju kad su savezne države u SAD-u počele prelaziti na pentobarbital u injekcijama za izvršenje smrtne kazne, odbacivši zastarjele kemikalije. Dosad su ga koristili Ohio i Oklahoma, prva egzekucija u Teksasu najavljena je za sljedeći tjedan, a isto uskoro planiraju Mississippi i Arizona.

"Jedan od naših proizvoda se zloupotrebljava. Kad smo to čuli, zauzeli smo vrlo jasan stav da smo protiv zloupotrebe naših proizvoda i da smo, kao tvrtka, protiv smrtne kazne", izjavio je Wiinberg.

Lundbeck je napisao pismo zatvorskim vlastima u SAD-u moleći ih da ne koriste pentobarbital za smrtonosne injekcije, zasad bez uspjeha. Dance su stisle i brojne udruge za zaštitu ljudskih prava da se jače angažiraju oko zabrane, a oni su na to odgovorili da ne mogu distributerima naređivati kako bi trebali koristiti svaku bočicu.  Lundbeck godišnje proda oko 50 milijuna doza pentobarbitala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara