DAR ES-SALAAM: ANNAN POZIVA NA SPORAZUM O MIRU

ESSALAAM , 19. studenog 2004. (Hina) Glavni tajnik UNa Kofi Annan u petak je na summitu šefova četrnaest afričkih država regije Velikih jezera, koji se održava u Dar esSalaamu, pozvao na potpisivanje "sporazuma o globalnom miru", izvijestili su službeni izvori.

U govoru održanom na početku dvodnevnog summita Annan je pozvao njegove sudionike na usvajanje okvirnog mirovnog plana za područje Velikih jezera, područja koja već dulje vrijeme pogađa krvoproliće, nasilje i opća nestabilnost, prenosi France presse. Istaknuo je kako konkretna djela govore više od riječi.

"Na vama je da milijunima afričkih žena, muškaraca i djece date nadu u bolji život, da otvorite novo poglavlje za sve one koji su pokopali previše svojih najbližih i koji od nas očekuju da ih ne napustimo već da im pomognemo", rekao je Annan.

Od predstavnika zemalja sudionica summita očekuje se veći angažman na međusobnoj suradnji i izgradnji povjerenja u regiji, izvijestio je Reuters.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni bi danas na konferenciji trebali usvojiti deklaraciju koju su u četvrtak odobrili regionalni ministri vanjskih poslova. Tim se dokumentom vlade njihovih zemalja pozivaju da poduzmu odgovarajuće korake koji će omogućiti razoružanje pobunjeničkih skupina te da se snažnije angažiraju na osnivanju regionalnih sigurnosnih struktura.

To bi bio prvi korak prema nastojanju da se okonča desetljeće krvavih sukoba u regiji tijekom kojega je u ratovima, genocidu, od gladi ili bolesti povezanih s političkim kaosom umrlo više od tri milijuna ljudi, a još tri milijuna do danas ih je u izbjeglištvu.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara