DARFUR: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA POJAČAVA PRITISAK NA KARTUM

Pritisak međunarodne zajednice na vlasti u Kartumu značajno se pojačao krajem tjedna kako bi se spriječila humanitarna katastrofa u sudanskoj pokrajini Darfuru gdje bi broj mrtvih već sada mogao dosezati brojku od 50.000, priopćio je UN.

Velika Britanija rekla je da je spremna poslati 5.000 ljudi u Darfur, objavio je zapovjednik britanske vojske general Michael Jackson, dok je Australija priopćila da razmatra slanje vojnika u Sudan u okviru eventualne mirovne misije UN-a.

"Ako postoji potreba, možemo ići u Sudan", rekao je u petak general Jackson za BBC.

Dan prije, britanski premijer Tony Blair također je rekao da njegova vlada ne isključuje slanje vojske u Sudan, ali je naglasio da još za to nije trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik George W. Bush u petak je zatražio od Sudana da učini sve kako bi prestalo nasilje arapskih milicija i da olakša dolazak pomoći u Darfur.

Europska unija u subotu je pozvala na poštivanje prekida vatre, a europski ministarski sastanak predviđen za ponedjeljak u Bruxellesu trebao bi ispitati načine djelovanja EU-a, posebno uspostavu zračnih mostova kako bi se pomoglo ljudima. Pariz i London već su objavili da će njihovi šefovi diplomacija posjetiti tu regiju.

Darfur, sudanska regija koja graniči s Čadom, poprište je teške humanitarne krize otkad je u veljači 2003. ustanak lokalnog stanovništa protiv vlade izazvao krvav odgovor arapske provladine milicije.

(Hina) xmaš ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara