Darovnica slikara Resteka Galeriji prijateljstva Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije

U Klovićevim dvorima u Zagrebu priređena je danas svečana primopredaja donacije djela slikara Josipa Resteka (1915.1987.) Galeriji prijateljstva Mostarskoduvanjske i Trebinjskomrkanske biskupije u Mostaru.

Darovana su djela "Raspeće", portret zagrebačkog kardinala bl. Alojzija Stepinca iz godine 1941., i ciklus od 14 postaja Križnoga puta iz 1964., rađen tehnikom drvoreza u boji na platnu.

Likovna kritika ta je Restekova djela ocijenila antologijskim.

Donaciju je kancelaru biskupije don Anti Luburiću uručila umjetnikova udovica Blanka Restek.

Zahvalivši na donaciji, don Ante Luburić zahvalio je i djelatnicima Klovićevih dvora koji su u vrijeme rata u BiH čuvali umjetničko blago biskupije u svojim prostorima, i tako ga spasili od požara koji je biskupijsku rezidenciju uništio nekoliko dana nakon što su iz nje iznesene umjetnine.

Primopredaja ove donacije priređena je u Klovićevim dvorima jer je u jesen prošle godine u njima otvorena velika retrospektivna izložba Josipa Resteka, autorice Biserke Rauter Plančić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskazujući zahvalnost za darovana djela u ime biskupa Ratka Perića i cijele Mostarske biskupije, don Ante Luburić podsjetio je da je Restek jedan od onih umjetnika koji su njegovali sakralno slikarstvo u vrijeme kada to društveno i politički nije bilo preporučljivo.

"Na ovim se djelima pokazalo da je ono vrijedno, sakralno, uvijek trajno, bez obzira na pogodno i nepogodno vrijeme", istaknuo je, uz ostalo, don Ante Luburić.

Hrvatski slikar i grafičar Josip Restek rođen je 1915. u Volavju, pokraj Jastrebarskog. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) i studij povijesti umjetnosti u Zagrebu te je usavršavao grafiku u Parizu. U početku slika krajolike i figuralne kompozicije na tragu Cezanea, a u grafikama slijedi realistički postupak.

Poslije 1950. reduciranjem predmetnoga stilski se približava apstrakciji, a 80-ih slika apstraktne predjele. Izdao je nekoliko grafičkih mapa (Zagreb, Aquatinta i dr.) . Samostalno je izlagao u Hrvatskoj i inozemstvu. Stalna Izložba slika i grafika Josipa Resteka otvrena je u Volavju godine 1987.

(Hina) xat ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara