Darujte krv - kratko traje, ništa ne boli, a postajete heroji i spasitelji života

Darujte krv - kratko traje, ništa ne boli, a postajete heroji i spasitelji života

Foto: Index

"DARIVATELJ krvi
opušten šaka puna
sunčeve svjetlosti"

Ovim stihovima Grkinja Rosie Roumeliotis pobijedila je na natječaju Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Između 253 autora iz 35 zemalja njen je haiku izabran za najboljeg reprezenta darivanja krvi.

Čekaonica u zagrebačkom sjedištu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, poznatoj Petrovoj 3, bila je prepuna. Slavio se rođendan Karla Landsteinera, austrijskog biologa, oca klasifikacije krvnih grupa. U redu se stajalo da bi se leglo na krevet i darovalo dozu krvi.

"Svakoga nam dana, u prosjeku, dođe 130 ljudi. Danas je malo veća gužva, ali ne značajno. Ljudi i inače samo navrate kad su u prolazu i daruju krv", kaže ravnateljica zavoda Irena Jukić.

I bolje da navraćaju jer u Hrvatskoj se svakoga dana potroši 700 doza krvi, od čega 400 samo u Zagrebu. Doza koje spašavaju živote. Prošle je godine u Hrvatskoj prikupljeno 192 tisuće doza krvi, dovoljno za domaće potrebe. No, "Vampiri iz Petrove" kako sami sebe zovu nisu do kraja zadovoljni.

"Često možete čuti da tražimo krvnu grupu 0, univerzalnog davatelja. I sada su zalihe te krvne grupe smanjene jer se ona prva koristi i svi je žele imati na zalihama", objašnjava doktorica Jukić. Nula je, zato što je svi mogu primiti, plemenita krvna grupa. No, i ostale su vrijedne, čak i A negativna koja je po jednom starom istraživanju najčešća među političarima. Preko 60 posto svih političara na svijetu, navodi se u tom istraživanju, ima A negativnu krvnu grupu. Nemojte se zabrinuti ako je i vi imate. Krvna vas grupa ne određuje i u Petrovoj 3 će rado primiti svaku. I zapisati vas i pratiti vašu krv do vene primatelja. I tako spašavaju živote. Imali su slučaj kada je jedna teško bolesna žena mogla primiti trombocite od samo tri davatelja iz cijele Hrvatske. Oni su svakih nekoliko dana, koliko je trebalo, dolazili na separator krvi, izdvajali svoje trombocite i tako je održavali na životu. Dok nije ozdravila.

Kada vas put nanese u zagrebačku Petrovu svratite vampirima, ili se odazovite na akcije prikupljanja krvi u vašim mjestima. Kratko traje, ništa ne boli i ležećki postajete heroji. Spasitelji života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara