DC: Građanima treba oprostiti sve prekršaje pred zastarom

DC: Građanima treba oprostiti sve prekršaje pred zastarom

DEMOKRATSKI CENTAR je predstavio danas program reforme pravosuđa, kojoj je cilj rasterećivanje sudova i poboljšavanje njihove efikasnosti. Među reformama koje predlažu je i ukidanje prekršajnih sudova, te amnestija svih prekršajnih predmeta pred zastarom, što je prema njima izvedivo unutar godine dana.

"Slovenski je Parlament oprostom građanima prije manje od dvije godine riješio prekršajne predmete pred zastarom, koji su bespotrebno krčili sudove. Hrvatska to može isto napraviti, jer danas plaćamo suce, koji vode te takozvane "bagatelne" prekršaje koji će ionako pasti u zastaru. Pedeset posto predmeta na Visokom prekršajnom sudu je u zastari", rekla je predsjednice DC-a, Vesna Škare Ožbolt, te naglasila da se radi o velikoj uštedi u pravosuđu, jer su baš ovi predmeti najskuplji dio sudstva.

Radi bržeg rješavanja sudske problematike treba ukinuti prekršajne sudove, i spojiti ih u redovne, tvrde u DC-u. A što se tiče ubrzavanja kaznenih sudova, reformom ZKP-a, istraga se može prebaciti u ruke Državnom odvjetništvu, tvrde u DC-u.

"Također se treba spriječiti dugotrajno vođenje sudskih procesa i to na način da se ograniči mogućnost neprekidnog žaljenja na žalbenom sudu. U Šibeniku na jednom općinskom sudu imate dvjesto predmeta koji se vode duže od 25 godina", rekla je Škare-Ožbolt.

Čišćenje zakrčenih sudova provodilo bi se na način da bi se zaposlenicima platili prekovremeni sati za rješavanje postupaka, te preraspodjelom kadrova sa manje zatrpanih na najopterećenije sudove, tvrdi predsjednica DC-a.

Slijedeći je problem nemoć sudskih ovršitelja da obave svoj posao, zbog čega nastaju zaostaci, tvrde u DC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje nejednakosti među ovršenicima, pa iz toga proizlazi da je puno lakše izvršiti ovrhu nad građanima, dok poduzeća to mogu odgađati. Zbog toga je nužno privatizirati službu sudskih ovršitelja, a sve ovršene pokretnine i nekretnine staviti na Internetsku aukciju", stoji u programu DC-a.

Među prijedlozima reforme stoji i modernizacija dostave sudskih spisa, za koju se svake godine iz proračuna izdvaja oko 100 milijuna kuna. Dostava spisa bi se obavljala putem Interneta i to najprije na trgovačkim sudove, jer se trgovačka društva u svom poslovanju uvelike koriste računalima, pa je logično da im nije potrebno u ruke dostavljati papirologiju.

"Informatizirati treba i zemljišne knjige, tako da javni bilježnici mogu upisivati podatke za gruntovnicu i izdavati gruntovne izvatke pomoću smart kartica, a da stranke ne moraju čekati u redovima u gruntovnici", rekla je bivša ministrica pravosuđa.

Sve je ovo moguće ostvariti u godinu dana, i ne košta toliko puno, jer se uglavnom radi o reformama koje smanjuju troškove, poput rasterećenja sudova, tvrde u DC-u.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara