De Villepin pozvao Palestince i Izraelce da "zgrabe priliku" za mir

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je u ponedjeljak, nakon razgovora s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom, pozvao Palestince i Izraelce da "zgrabe priliku" za postizanje mira.

"Svatko treba odraditi svoj dio puta. Bitno je da zgrabimo tu priliku koja se ponudila regiji", rekao je De Villepin zatraživši od obje strane provedbu "smjernica", međunarodnoga mirovnog plana za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Također je zatražio od Palestinaca "borbu protiv terorizma" te od Izraelaca da "načine korake potrebne za okretanje stranice i pogleda prema budućnosti", spomenuvši u tom kontekstu zaustavljanje kolonizacije i oslobađanje zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski je ministar rekao da je Arafatu prenio poruku "nade u mir" francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji na taj način želi potaknuti reforme.

Arafat je nakon sastanka s francuskim ministrom izjavio da je s velikim zadovoljstvom primio vijest o tome da je izraelska vlada usvojila mirovni plan.

"S velikim smo zadovoljstvom primili vijest da je izraelska vlada usvojila mirovni plan, no njezina suzdržanost, vezana za provedbu tog plana, otvara nova pitanja", kazao je Arafat.

Ovaj se sastanak održao unatoč nezadovoljstvu izraelskog premijera koji je zbog toga otkazao susret s francuskim ministrom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara