Debeljak: Plaćamo komunalne naknade, stranka Pametno nasrće na Brodosplit

Debeljak: Plaćamo komunalne naknade, stranka Pametno nasrće na Brodosplit
Screenshot: HRT

IZ UPRAVE Brodosplita odbacili su primjedbu iz stranke Pametno da to brodogradilište ne plaća komunalnu naknadu Gradu Splitu i optužili članove te stranke da "neprestano nasrću na Brodosplit".

"Što se tiče komunalne naknade, Brodosplit je jedino brodogradilište u Republici Hrvatskoj koje od samog početka restrukturiranja plaća puni iznos koncesijske i komunalne naknade", priopćili su iz tog brodogradilišta.

Reakcija iz Brodosplita uslijedila je nakon što je gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić na svojoj Facebook stranici prozvao Brodosplit da kupuje Uljanik, a ne plaća komunalnu naknadu.

"Spominju se puste milijarde kuna koje bi kroz 10 godina u 'Uljanik' uložio 'Brodosplit', a taj isti 'Brodosplit' ne plaća redovito komunalnu naknadu Gradu Splitu pa Grad mora pokretati ovršne postupke", navodi vijećnik Prkić.

On podsjeća kako je u listopadu 2018. postavio vijećničko pitanje o eventualnom dugu (komunalnom) Brodosplita i navodi kako je 2. studenoga 2018. pokrenuta ovrha zbog toga te je, kako tumači, "10. siječnja 2019. Grad ovrhom došao do novca".

Brodosplit: Plaćamo komunalnu naknadu i za veću površinu; želimo biti ravnopravni konkurenciji 

Iz Brodosplita su izvijestili da plaćaju komunalnu naknadu "i za veću površinu", pa čak, kako navode, plaćaju i za dio površine koju su Gradu ustupili za izgradnju Spaladium Arene.

"Osim toga, morali smo podmiriti i tuđe dugove koji su nastali prije nego što je započet proces restrukturiranja", napominju iz Brodosplita.

"Za istu površinu na koju plaćamo koncesijsku naknadu fiksni i varijabilni dio od koje Grad dobije 1/3 od koncesijske naknade, zaračunava nam se puni iznos komunalne naknade i naknade za uređenje voda.

S druge strane, sva ostala brodogradilišta u Republici Hrvatskoj imaju različite vrste beneficija bilo popusta ili otpisa koje su im gradske uprave odobrile za podmirivanje tih naknada", stoji u priopćenju. 

Ističu i kako su zbog takvih primjera i neutvrđene, odnosno veće površine koje im se obračunavaju, a vodeći računa o troškovima, potaknuli su razgovore sa splitskom Gradskom upravom da im odobri određene popuste ili otpis potraživanja kako bi, navode, "makar u tom segmentu troškova bili donekle ravnopravni našoj konkurenciji".

"Računajući da će se uspjeti postignuti nekakav dogovor s Gradskom upravom, bilo o smanjivanju ili otpisu potraživanja, privremeno smo bili zastali u podmirivanju naših obaveza za komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Budući da, nažalost, nismo uspjeli postići dogovor, podmirili smo cjelokupan sporni iznos, ali nećemo odustati i od daljnjih pregovora s Gradskom upravom u vezi utvrđivanja stvarnih površina i smanjivanja navedenih troškova koje smatramo previsokim", ističu iz Brodosplita u priopćenju.

Brodosplit: "Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi"

Komentirajući navode člana stranke Pametno na Facebook stranici, poručili su: "Čega se pametan stidi, time se Pametno ponosi."

Također smatraju kako članovi stranke Pametno već dulje pokazuju izuzetnu netrpeljivost prema tom brodogradilištu, a ponašanje gradskog vijećnika Prkića prema Brodosplitu, u kojem je više od 2300 radnika, ocjenjuju nekorektnim i potpuno suprotnim nazivu stranke čiji članovi "konstantno nasrću na Brodosplit".

"Ti nasrtaji počeli su u ožujku prošle godine kada su isti vijećnici postavili pitanje na sjednici Gradskog vijeća u kojemu su istakli svoju zabrinutost situacijom u Škveru. Javnost će sama prosuditi koliko je postavljanje takvog pitanja s obzirom što se o 'Brodosplitu' znalo tada, ali i sada, bilo pametno. Isto tako, da li je i koliko na postavljanje toga pitanja imalo utjecaj to što je stranka Pametno tada bila u koaliciji s gospodinom Ivanom Jakovčićem, koji je bio u nadzornom odboru finske tvrtke u vlasništvu gospodina Danka Končara javnost će sama prosuditi - ali mi odgovor pouzdano znamo", poručili su iz Brodosplita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara