Debeljak: Trošak iz prošlosti Uljanika neka rješava onaj tko ga je stvorio

Debeljak: Trošak iz prošlosti Uljanika neka rješava onaj tko ga je stvorio
Foto: Hina

TROŠKOVE iz prošlosti treba riješiti onaj tko ih je stvorio, a mi nudimo rješenja za budućnost, rekao je vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, komentirajući današnji istup premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje Uljanik Grupe jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države.

"Sve što smo željeli, rekli smo u svojoj ponudi, a trošak iz prošlosti treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i kroz stečajni postupak", kazao je Debeljak za T-portal.

"Što se bolje i kvalitetnije riješi taj trošak iz prošlosti, to će bolja situacija biti u budućnosti. Ponavljam, naša ponuda odnosi se na budućnost", kazao je Debeljak.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić rekao je Hini da Debeljak ne namjerava dodatno komentirati Plenkovićevu izjavu.

Premijer Plenković rekao je na početku današnje sjednice vlade da vlada predloženo restrukturiranje Uljanik Grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Podsjetio je da su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika te da bi, prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna. 

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara