Debeljaka pitali o referendumu o brodogradnji: "To je glupost"

Debeljaka pitali o referendumu o brodogradnji: "To je glupost"
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

MINISTAR Darko Horvat danas je bio na primopredaji polarnog kruzera naručitelju Oceanside Expeditions u Brodosplitu. Tamo je bio i vlasnik Brodosplita, Tomislav Debeljak.

Na novinarski upit može li se Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, ponovno angažirati oko Uljanika ako Kinezi odustanu, ministar Horvat je podsjetio na ranije pregovore s Debeljakom.

"Gospodin Debeljak je imao jednu priliku ući u strateško partnerstvo. Mi smo pregovarali, ali pregovori nisu završili na način kako je i jedna i druga strana željela. U ovom trenutku u Puli i Rijeci, prvenstveno radnici a nakon njih i menadžment, prolaze vrlo teške trenutke. Dva broda koja nisu dovršena - traži se mehanizam i metodologija financiranja završetka tih brodova, a o nastavku ili o novim ugovorima o tome ćemo reći nešto kasnije", rekao je Horvat.

Pitali Debeljaka o referendumu o brodogradnji

Debeljaka su novinari pitali o jučerašnjem komentaru ministra Horvata o raspisivanju referenduma u vezi s brodogradnjom. 

Odgovorio je kako je to glupost. 

"Idemo radije vani raditi nego referendum", dodao je.

Ministar Horvat je također podsjetio i na, kako se izrazio, lošu stranu priče o brodogradnji. "Podsjetit ću, i to je loša strana priče koju zovemo brodogradnja; vlada RH zbog nekih nesmotrenih odluka, neispunjenih ugovora, iz državnog proračuna pokrila je jamstvo ugovorenih a neisporučenih brodova od preko tri milijarde kuna", rekao je Horvat.

Što je ministar rekao jučer?

Podsjetimo, ministar Horvat je jučer odgovarao na novinarska pitanja o 3. maju, Uljaniku te posjetu izaslanstva China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) 3. maju i Brodarskom institutu.

Na pitanje odustaje li se od ideje brodogradnje kao strateške industrije, Horvat, koji sudjeluje na 42. međunarodnom ICT skupu MIPRO 2019., rekao je da je brodogradnja prije 30-ak godina, u tadašnjem uređenju i državi, kao doprinos sveukupnom gospodarskom rastu bila hvalevrijedna i postotno vrlo respektabilna.

"Danas je ta industrijska grana otprilike 1,8 posto ukupnog BDP-a. Da li graditi strateški interes na nečemu što danas BDP puni na razini od 1,5 posto, a na takav način i toliki novac investirati, prvenstveno iz državnog proračuna, za egzistenciju takve industrije - ja bih vrlo rado čuo i glas javnosti. Pa ako treba danas raditi nekakve referendume, onda bismo i tako mogli pitati javnost je li za kontinuitet takvog modela ili s takvim modelom jednostavno treba prekinuti", kazao je ministar i zapravo predložio da se o državnom ulaganju našeg novca u brodogradilišta odluči referendumom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara