Deklaracija Ouagadougu određuje prioritete frankofonije

NA DESETOM summitu frankofonije koji je održan u glavnom gradu Burkine Faso prihvaćena je u subotu "Deklaracija Ouagadougoua" koja potvrđuje velike prioritete frankofonije.

U tom dokumentu na 14 stranica šefovi frankofonih država i vlada izjavljuju da održivi razvoj počiva na "pet stupova": "kontroliranom i zdravom vođenju prirodnih izvora, stalnom gospodarskom napretku, pravednom duštvenom razvoju koji se poziva na snošljivost i počiva na obrazovanju, jamčenju demokracije i pravne države svim građanima te na velikom otvaranju kulturnoj i lingvističkoj raznolikosti".

Deklaracija podsjeća na prioritete ljudskih prava i poštivanje demokracije i izjašnjava se protiv terorizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deklaracija također spominje napore frankofonih zemalja u rješenju sukoba i kriza na Bliskom Istoku među kojima u Iraku, Haitiju, Obali Bjelokosti, Gvineji Bisao, Ekvatorijalnoj Gvineji, području Velikih Jezera, u Darfuru (zapad Sudana) i u Somaliji.

Hrvatska je u petak postala članicom međunarodne organizacije frankofonih zemalja u svojstvu zemlje promatrača, doznaje se od izvora u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu.

Jedanaesti summit frankofonije održat će se 2006. u Rumunjskoj, a sljedeći u Kanadi 2008. godine, najavili su čelnici tih dviju zemalja na konferenciji za novinare u Ouagadougou gdje je u subotu završen 10. summit.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara