Del Ponte: Gotovini pomažu mnogi, među njima dijelovi OA-e i POA-e

GLAVNA haaška tužiteljica Carla del Ponte ustvrdila je kako generalu Anti Gotovini u bijegu "pomažu mnogi", a među njima i dijelovi Obavještajne agencije (OA) i Protuobavještajne agencije (POA).

"Mreža (pomagača) je jako velika i, naravno, u OA-i i POA-i sigurno ima Gotovininih prijatelja", rekla je Carla del Ponte u ekskluzivnom intervjuu za sutrašnji "Vjesnik".

Govoreći o navodnim posrednicima između Vlade i Gotovine, del Ponte je rekla kako joj je iz Zagreba rečeno: "Mi možemo doći u kontakt s Gotovinom i on će se dobrovoljno predati."

"Nakon što je onaj navodni posrednik Kapetanović u Mostaru ili u okolici Mostara navodno kontaktirao s Gotovinom, meni su na sastanak u Haag došli ministrica pravosuđa i ministar vanjskih poslova", rekla je. Dodala je kako su oni ustvrdili da je Gotovinin odgovor bio negativan, ali da i dalje rade ne bi li ga nagovorili na predaju.

"Kad se ustanovilo da do sastanka uopće nije došlo, možete si zamisliti kako sam bila uznemirena i uzrujana. Shvatili smo da rade na nagovaranju Gotovine ne bi li se predao, ali ne i da ga uhite", rekla je del Ponte. "Procijenila sam da su pokušaji da ga lociraju počeli tek kad je hrvatska Vlada shvatila da pregovori s Europskom unijom ne mogu početi dok Gotovina ne ode u Haag", dodala je.

Tužiteljica je ocijenilka kako "očito postoje problemi s obavještajnim službama u Hrvatskoj, s Obavještajnom i Protuobavještajnom agencijom". Na pitanje na temelju čega to tvrdi, del Ponte je rekla da je u razgovoru s njihovim čovjekom za komunikaciju, državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, utvrđeno da nije dobio sve potrebne informacije iako se nalazi na vrhu koordinacije za lociranje Gotovine.

Glavna tužiteljica je u intervjuu "Vjesniku" rekla da ne zna točno gdje se nalazi Ante Gotovina, ali kako može potvrditi da se po svim informacijama on nalazi u Hrvatskoj, a da izvan Hrvatske može biti u hrvatskom dijelu BiH. "To je uporište unutar kojeg se skriva" - rekla je del Ponte.

Na upit vjeruje li premijeru Ivi Sanaderu, del Ponte je rekla da mu je vjerovala od početka i da mu vjeruje i sada. "Mogu čak razumjeti da se nalazi u teškoj političkoj situaciji, no ja ga moram nastaviti pritiskati" - rekla je.

Govoreći o novoj ocjeni pred Vijećem sigurnosti, del Ponte je rekla da ne može govoriti o tome kakva će biti njezina ocjena, ali da misli da je premijer Sanader sada dobio jasnu poruku i da je spreman sve snage usmjeriti na ispunjenje te obveze.

Na pitanje je li Haag politički motiviran sud, tužiteljica je rekla: "Kakva je to glupost? Što to uopće znači? Ovdje je riječ o pravu - istraga, optužnica, suđenje."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara