DEL PONTE KAŽE KARADŽIĆ I MLADIĆ U RS I SRBIJI, TRAŽI UHIĆENJE

Nakon uhićenja Saddama Husseina međunarodna zajednica bi trebala uložiti jednak napor i uhititi i Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji se pod zaštitom kriju u Republici Srpskoj i Srbiji, rekla je glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte u razgovoru za list The New York Times objavljen u utorak.

Uhićenje Saddama Husseina podsjeća da su dvojica bosanskih Srba, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, optuženi za ratne zločine, još uvijek na slobodi što mnogi dužnosnici Haškog suda vide kao posljedicu nedostatka volje Amerikanaca, Francuza i drugih NATO snaga da učine sve što je neophodno da ih uhite, piše NYT.

"Veoma sam zadovoljna vijestima o Saddamovu uhićenju, jer to dokazuje da čak i netko koga štiti stanovništvo može biti pronađen", rekla je del Ponte.

"Zamolila bih međunarodnu zajednicu da uloži isti napor u pronalaženje Mladića i Karadžića", rekla je ona. "Možete biti sigurni da oni žive u pravim kućama, a ne da se kriju negdje u jami".

Del Ponte je uvjerena da Karadžića štite lokalni centri moći u Republici Srpskoj.

"Najnovija informacija koju imamo je da ga štiti Srpska pravoslavna crkva, premještajući ga iz jednog samostana u drugi", rekla je ona. "Uz takvu zaštitu, veoma je teško imati dobre obavještajne podatke o tome gdje je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Del Ponte je rekla kako je uvjerena da se Mladić krije u Srbiji napominjući kako još uvijek prima mirovinu kao bivši časnik te da je pokušaj da se blokira njegov račun u banci odbila srbijanska vlada.

Del Ponte je uvjerena kako se i Karadžića i Mladića može naći.

"Obojicu smatraju herojima, tako da uživaju zaštitu", rekla je ona. "Ali, ja bih ih mogla imati za nekoliko tjedana, da postoji politička volja".

NYT piše da je rašireno mišljenje u Haškom sudu da je Bushova administracija, unatoč uvjeravanjima u suprotno, uglavnom napustila bilo kakav napor da se osumnjičeni za ratne zločine privedu pravdi i da je odlučno okončati rad Suda do 2010. čak i ako neki ratni zločinci izbjegnu pravdi.(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara