Del Ponte neće u Srebrenicu dok su Karadžić i Mladić na slobodi

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je kako neće doći na obilježavanje 10. obljetnica masakra u Srebrenici ako do tada ne budu uhićene dvije najodgovornije osobe za taj zločin Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Kako u četvrtak prenose sarajevski dnevni listovi, Del Ponte je uputila pismo članu Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću koji ju je i pozvao da dođe u Srebrenicu 11. srpnja, izvijestivši ga kako poziv ne može prihvatiti sve dok su najtraženiji haški bjegunci na slobodi.

"Dok oni (Karadžić i Mladić) ne budu u zatvoru ICTY-a, držim kako je nemoguće da sudjelujem u obilježavanju ove tužne obljetnice. To je moj osobni prosvjed protiv neuhićenja i nedostatka odlučne akcije na njihovu pronalaženju i izvođenju pred sud", napisala je Del Ponte Tihiću istaknuvši kako je ovo i stajalište predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona.

Del Ponte je dodala kako ne dvoji da je odavanje počasti žrtvama Srebrenice od iznimne važnosti pojasnivši kako smatra da je podjednako važno usmjeravati pažnju međunarodne javnosti na taj zločin i propust Ujedinjenih naroda da zaštiti civilno stanovništvo te nekada zaštićene zone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bude li makar jedan od dvojica najtraženijih bjegunaca u zatvoru do 11. srpnja, Del Ponte je potvrdila kako će ipak doći u Srebrenicu.

Na desetu obljetnicu masakra nad više od osam tisuća srebreničkih Bošnjaka u memorijalnom kompleksu u Potočarima trebalo bi se okupiti više desetaka tisuća posjetitelja.

Organizatori očekuju do 50 tisuća ljudi te veći broj izaslanstava iz svijeta.

Od šefova država dolazak u Potočare do sada je potvrdio samo hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a američki državni podtajnik Nicholas Burns tijekom nedavnog posjeta regiji najavio je kako će američki vladu predstavljati izaslanstvo na visokoj razini.

Prema nekim najavama, u Srebrenicu bi mogao doći i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw te europski povjerenik Javier Solana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara