DEL PONTE O SURADNJI ICTY-RH, NOVIM OPTUŽNICAMA I GOTOVINI - INTERVJU

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u intervjuu Hrvatskoj televiziji kako se nada da će nova hrvatska Vlada u potpunosti surađivati s Haškim sudom (ICTY), te da će o tome moći pozitivno izvijestiti EU, ujedno najavivši "vrlo malo" novih optužnica za Hrvatsku i prepuštanje prvih haških slučajeva hrvatskom pravosuđu na proljeće.

Del Ponte je isto tako ponovila poziv umirovljenom hrvatskom generalu Anti Gotovini da se dobrovoljno preda i izrazila spremnost da mu se osigura obrana sa slobode.

"Nadam se da ću u potpunosti surađivati s premijerom Ivom Sanaderom. Bilo mi je veoma drago kad mi se javio i uvjerio me da ćemo dobro surađivati. Nadam se i uopće ne sumnjam da će biti bilo kakvih problema s hrvatskom Vladom", rekla je Del Ponte u intervjuu sa Silvijom Luks koji je HRT emitirao u subotu navečer.

"Na kraju ćemo upravo mi najviše poduprijeti Hrvatsku pri njezinom ulasku u Europsku uniju tako što ćemo Bruxellesu javiti da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em. Nadam se, štoviše, uvjerena sam u to", istaknula je Del Ponte.

Najavila je da će na proljeće doći u službeni posjet Hrvatskoj, a na pitanje o broju novih optužnica koje su u Hrvatskoj mogu očekivati odgovorila je da ih ima "vrlo, vrlo malo".

"Hrvatska će se iznenaditi jer novih optužnica ima vrlo, vrlo malo. Moramo odraditi još vrlo malo posla. Ne znam kada će to biti jer to ne ovisi o meni nego o sucima kada im pošaljemo optužnice na potvrdu. No kažem vam da će optužnica biti vrlo, vrlo malo", rekla je glavna tužiteljica.

Istodobno je najavila prepuštanje prvih haških slučajeva hrvatskom pravosuđu nakon svog posjeta Zagrebu u proljeće.

"Mislim da će Hrvatska biti prva zemlja koja će moći primjereno suditi za ratne zločine. Spremni smo prepustiti slučajeve čim mi budemo spremni", rekla je Del Ponte dodajući da postoje problemi zaštite svjedoka i prihvatljivosti dokaza pred sudovima u RH.

Naglasila je da se "tužiteljstvo protivi nekažnjavanju".

Glede najspornijeg pitanja suradnje Hrvatske i ICTY-a, slučaja generala Ante Gotovine koji je u bijegu od podizanja optužnice 2001., tužiteljica je ponovila poziv da se preda.

"Jako sam iznenađena da general koji se hrabro borio u ratu nema hrabrosti doći pred sud i upustiti se u suđenje. Tvrdi da je nevin, tvrdi to u medijima, no to nema vrijednosti. On mora doći ovdje i potvrditi da je nevin".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao tužiteljica, nakon istrage, mislim da on ima određenu odgovornost za počinjenje zločina", ustvrdila je.

Na pitanje vjeruje li da se general Gotovina još krije u Hrvatskoj, rekla je kako "za ovaj mjesec nema informacija, no što se tiče prošle godine on je bio u Hrvatskoj i to dobro zaštićen".

Na upit vjeruje li da Hrvatska treba biti kažnjena ako Gotovina nije na njezinom teritoriju, vezano uz njezino izvješće Vijeću sigurnosti UN i "avis" EU-a o hrvatskoj kandidaturi, Del Ponte je odgovorila kako "to nije pitanje kažnjavanja" i izvan nadležnosti ICTY-a, te se radi o pitanju politike EU-a.

"Hrvatska nema izbora. Ako je u Hrvatskoj mora ga uhititi ili ga uvjeriti da se dobrovoljno preda. Ako nije, Hrvatska mora dokazati da nije u zemlji. Do sada nismo primili dokaze da nije u Hrvatskoj", rekla je.

"Ako dođe dobrovoljno odmah će dobiti odluku da se brani sa slobode", kazala je Del Ponte u neformalnom razgovoru vođenom po završetku intervjua.

Tužiteljica je također objasnila kako je kod davanja odobrenja da se Gotovininim odvjetnicima predaju dokumenti, učinila iznimku od pravila ICTY-a, jer je postojao "izričiti zahtjev hrvatskog premijera i odluka hrvatskog suda".

Na pitanja o mogućnosti izmjene optužnice protiv Gotovine nakon razmatranja njegovih 130 zapovjedi izdanih tijekom Oluje i obzirom da se na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pokazalo da je prva točka Gotovinine optužnice vjerojatno neodrživa, Del Ponte je odgovorila: "Recimo da je teoretski to moguće".

Glede mogućnosti da se suđenje Gotovini prepusti Hrvatskoj odgovorila je kako "to za sada nije moguće".

Del Ponte je govorila i o "strategiji dovršetka" rada tužiteljstva u 2004., dometima međunarodnog pravosuđa, podršci SAD-a i zemalja EU-a ICTY-u, svojoj pravničkoj karijeri i drugim pitanjima.

(Hina) dh dv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara