Del Ponte se nada da će Đinđićev nasljednik surađivati s Hagom

GLAVNA tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte izjavila je u ponedjeljak kako se nada da će nasljednik ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića nastaviti surađivati s haškim sudom.

Đinđić je ubijen u Beogradu prošlog tjedna a Srbija tvrdi da iza tog atentata stoji mafija. Đinđić je obećao da će se obračunati s organiziranim kriminalom, navodno povezanim s tajnom službom bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

"Nadam se da neće biti promjene u suradnji s nama", rekla je del Ponte na konferenciji za novinare u Ženevi prilikom otvaranja godišnje sjednice UN-ovog Povjerenstva za ljudska prava.

"Ratni zločinci su vrlo moćni u organiziranom kriminalu u Srbiji i Đinđić je rekao da je njegova borba protiv organiziranog kriminala povezana s njegovom suradnjom s našim sudom", kazala je ona.

Dodala je da nije došla na Đinđićev sprovod u subotu jer je upozorena da nekim članovima vlade ne bi odgovarala njezina nazočnost.

Nekoliko dana prije atentata del Ponte je optužila srbijanske i crnogorske vlasti da im nedostaje politička volja za izručenje osumnjičenih za ratne zločine.

Ona je izjavila da joj je Đinđić govorio prije dva tjedna o novim reformama koje se nada provesti. "Međutim, puno ljudi u starom sustavu povezanom s Miloševićem nije željelo da on nastavi s tim reformama", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara