Del Ponte u četvrtak pred Stalnim vijećem OESS-a u Beču

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte u četvrtak će o suradnji zemalja bivše Jugoslavije i Haškog suda govoriti pred Stalnim vijećem Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Beču.

Glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann najavila je početkom svibnja da će Del Ponte 19. svibnja govoriti u Beču na sastanku Stalnog vijeća OESS-a, u sklopu projekta OESS-a za jačanje pravosudnih sustava u zemljama bivše Jugoslavije.

Haško tužiteljstvo nikada unaprijed ne govori o sadržajima i temama izlaganja glavne haške tužiteljice, ali očekuje se da će ona pred predstavnicima 55 zemalja članica OESS-a govoriti o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom.

Glavna haška tužiteljica od Hrvatske traži uhićenje i izručenje odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, te je u više navrata isticala da se on skriva u Hrvatskoj.

Carla del Ponte od Beograda traži uhićenje i izručenje šest do sedam optuženika, prvenstveno Ratka Mladića, koji se prema njezinim navodima nalazi u Srbiji.

Nakon izlaganja pred Stalnim vijećem OESS-a, Carla del Ponte u Beču će održati i konferenciju za novinare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara