Del Ponte u novom izvješću: RH ne surađuje; ništa od pregovora u lipnju

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte u svom će izvješću Vijeću sigurnosti UN-a 13. lipnja ustvrditi da Zagreb i dalje u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom, što znači da Hrvatska u lipnju neće moći početi pregovore s Europskom unijom, objavio je u Vjesnik u svom izdanju od ponedjeljka pozivajući se na europske diplomatske izvore.

Prema tim diplomatskim izvorima, na koje se poziva Vjesnik, Carla del Ponte će u tom izvješću naglasiti da "hrvatske vlasti nisu napravile neki znatniji napredak u lociranju odbjeglog generala Ante Gotovine".

Takva ocjena, navode diplomati, neće biti dovoljna da EU postigne suglasnost o početku pregovora s Hrvatskom u lipnju, pa se teško može očekivati da će se ta tema uopće naći na dnevnom redu summita EU 13. lipnja, piše Vjesnik.

Carla del Ponte će se 3. lipnja u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i istoga dana, kako navode diplomatski izvori, poslati svoje izvješće u UN. To znači da će Hrvatska imati samo 10 dana, do 13. lipnja kada se Del Ponte usmeno obraća Vijeću sigurnosti, za promjenu negativnog mišljenja glavne haške tužiteljice, navodi Vjesnik.

Europska unija ni u jednoj svojoj odluci nije kazala da puna suradnja s Haškim sudom znači dovođenje Gotovine u Haag, već vjerodostojan i konkretan napor da se do njega dođe. A glavna mana hrvatskih dosadašnjih napora jest činjenica da provedba akcijskog plana nije dala nikakve konkretne rezultate koji bi mogli upućivati na lokaciju odbjeglog generala, piše Vjesnik pozivajući se na europske diplomate.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara