Del Ponte u Podgorici dobila jamstva o izručenju bjegunaca

GLAVNA tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte izjavila je u Podgorici kako je s crnogorskim rukovodstvom razgovarala o bjeguncima koji, prema informacijama Tribunala, povremeno ulaze u Crnu Goru te da je dobila jamstva o njihovu izručenju.

´Haaški sud ima informacije da su neki od optuženih pred Tribunalom boravili i u Crnoj Gori´, kazala je Carla del Ponte novinarima nakon razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Dodala je kako je o tome obavijestila crnogorske čelnike te da je ´od premijera Đukanovića dobila čvrsta jamstva da će svi bjegunci i optuženici, ako uđu u Crnu Goru, biti uhićeni i izručeni Tribunalu´.

Odgovarajući na pitanje novinara, hoće li do kraja istražnog postupka, planiranoga do kraja naredne godine, optužiti i nekadašnjega crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića ili nekoga drugog iz civilnog ili vojnog rukovodstva Crne Gore, tužiteljica Del Ponte je kazala kako u ovom trenutku ´neće spominjati imena´ te da se za to ´neće morati čekati kraj iduće godine´.

Glavna tužiteljica je ponovila kako je sigurna da se Ratko Mladić, jedan od optuženih za ratne zločine u BiH, nalazi u Srbiji, jer, kako je kazala, ´sve informacije tako govore´, te da ´nitko iz vlasti u Beogradu nije to porekao´.

Carla del Ponte je potvrdila da su na zahtjev Tribunala uhićena trojica kosovskih Albanaca, ali je izrazila zabrinutost što nije uhićen i četvrti optuženi Fatmir Limai, koji je napustio Kosovo 14. veljače zajedno s vođom bivše Oslobodilačke vojske Kosova Hashimom Thaqijem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara