"Delo": Hrvati se boje "schengenlanda"

HRVATI se boje "schengenlanda", moguće nove "željezne zavjese" na granici sa Slovenijom i svoje "balkanske sudbine", piše u komentaru u povodu otvaranja modernog schengenskog graničnog prijelaza Bregana/Obrežje ljubljansko "Delo" u izdanju od četvrtka.

"Hrvatska javnost s velikom pažnjom promatra uvođenje schengenskog režima na slovensko-hrvatskoj granici, a novine su vijesti o otvaranju Obrežja objavile na prvim stranicama i velikim masnim naslovima, ističući izjavu (slovenskog premijera) Antona Ropa da novi režim neće razdvajati nego povezivati Uniju s nečlanicama", piše u "Delu" komentator Peter Žerjavič.

"Na negativne posljedice najčešće upozoravaju političari, na primjer Damir Kajin koji tvrdi da će schengenska željezna zavjesa odvajati razvijeni dio Europe od nemirnog jugoistoka, te da će od toga najviše štete imati Istra zbog svojih veza sa Slovenijom i Italijom", navodi list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenija je do sada u Hrvatskoj važila samo za neugodni entitet na hrvatskom putu u Europu, kako je izjavio jedan intelektualac. I (hrvatski ministar vanjskih poslova) Tonino Picula je 2000. godine u jednom od prvih intervjua kao ministar izjavio da Hrvatska doživljava Austriju kao susjednu državu. Zato okruženost schengenskim državama nije posebno poticajna situacija za Hrvatsku jer će biti prva država s onu stranu razvijene granice Europe, u koju navodno spada povijesno i civilizacijski", piše "Delo", dodajući da je Hrvatska pod pritiskom da ukine vize za druge države u regiji, dok je s druge strane "pritišče" tzv. schengenski zid.

"To izaziva strah, osobito u desnom dijelu političkog prostora, da će Hrvatska morati čekati ulazak u EU sve dok se ne urede prilike u nemirnoj regiji", piše Žerjavič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara