"Delo": Hrvatska bi prema Italiji trebala zauzeti slovenski stav

HRVATSKA bi diplomacija u razgovorima s Italijom o pitanju tzv. "optantske imovine" trebala postupiti kao i Slovenija, odnosno inzistirati da je nasljednica bivše SFRJ koja je preuzela slijedništvo nad Osimskim i Rimskim sporazumima koji reguliraju to pitanje, ocjena je koju u svom broju od utorka iznosi ljubljansko "Delo".

"Iako je pitanje odštete optantima regulirano Rimskim sporazumom Italije i SFRJ iz 1983. godine, Rim je od Ljubljane i Zagreba uvijek pokušavao iskamčiti nešto više, a u slučaju Slovenije je blokadom slovenskog ulaska u EU iznudio tzv. španjolski kompromis u režiji Javiera Solane. Takav zahtjev na Zagreb do sada nisu adresirali, ali je hrvatska žurba u približavanju Uniji očito trenutak kad (Talijani) pokušavaju dobiti neku koncesiju", navodi vodeći slovenski list.

Zagreb bi, navodi Peter Žerjavič u "Delu", trebao shvatiti da u odolijevanju talijanskim zahtjevima uživa simpatije Ljubljane, jer su Osimski sporazumi kod talijanske desnice uvijek bili shvaćani kao nacionalna izdaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iako Italija i Slovenija u pogledu hrvatske ekološko-ribolovne zone u Jadranu imaju više-manje jednako stajalište, čini se da u Rimu u skladu sa starom maksimom podijeli pa vladaj od napetih odnosa Ljubljane i Zagreba najviše očekuju", piše list "Delo".

Osvrčući se na izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula u SAD-u da hrvatska vlada i Sabor nemaju pravo ići u pregovore kojima bi se prepuštao hrvatski teritorij, "Delo" ocjenjuje kako je to dokaz da "unatoč optimizmu i diplomatskim frazama", odnosi Slovenije i Hrvatske ostaju više-manje jednaki kao i prije zadnjih visokih sastanaka dužnosnika dviju država.

(Hina) fl dv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara