"Delo" o nacionalnom sastavu slovenskog stanovništva

Nacionalni sastav stanovništva u Sloveniji prema popisu napravljenom prošle godine vrlo se razlikuje od zadnjeg, izvedenog 1991. pred raspad Jugoslavije, a karakteristika je smanjenje broja pripadnika nacionalnih manjina, ali i većinskog stanovništva, piše u svom broju od četvrtka (sutra) ljubljansko "Delo", na temelju podataka prvi put predstavljenih u srijedu.

"S 31. ožujkom 2002. u Sloveniji je živjelo 1.964.036 stanovnika, ne računajući pri tom državljanstvo ili pravo prebivališta, a među njima je 1.924.677 slovenskih državljana. Statistički je u zadnjih 11 godina broj popisanog stanovništva porastao za 50.681 osobu. Prirodnog prirasta u tom razdoblju nije bilo jer je broj umrlih bio za 3500 veći od broja rođenih, ali je povećanje stanovništva rezultat imigracije i reguliranja državljanstva dijela onih koji su kod nas 1991. godine živjeli, a nisu imali slovensko državljanstvo. U popisu je utvrđeno da je 1.005.460 ženskih i 958.576 muških osoba, a žive u 685.023 domaćinstva. Prosječno domaćinstvo broji 2,8 osoba. Istodobno, nabrojeno je 555.945 obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između dva popisa nacionalna struktura jako se izmijenila. Više od desetine nije se željelo nacionalno opredijeliti, ali je postotak neobičnih nacionalnih opredijeljenja poput "Deželani", Bosanci, Jugoslaveni malen. Više je razloga za takve rošade, nestanke i neopredjeljenja u razdoblju nakon osamostaljenja Slovenije. Tu su tako strah od budućnosti, razmišljanje u stilu nije li ovo samo uvod u emigraciji prema Europi, mogući strah manjinskih zajednica pred većinskim narodom ili pak raspad nacionalne svijesti većinskog naroda pod okriljem globalističkog i neokapitalističkog mentaliteta. Broj onih koji se opedjeljuju kao Slovenci u 11 godina smanjen je za 58 tisuća osoba ili za 3,4 posto. U Sloveniji je zabilježeno manje Hrvata za 32,6 posto, Srba je manje za 17,8 posto, broj Crnogoraca smanjio se za 38,5 posto, za 22 posto je manje Mađara, a za 23 posto manje Talijana itd", piše u povodu rezultata popisa u "Delu" Ilja Popit. Da im je materinji jezik slovenski navelo je 92.000 osoba više nego što je onih koji se nacionalno opredjeljuju Slovencima, čime se broj izvornih govornika tog jezika povećao za 33 osoba, a materinjim jezikom slovenski navodi 87,7 posto stanovništva, navodi "Delo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara