Demokrati oštro osudili Trumpove rasističke izjave

Demokrati oštro osudili Trumpove rasističke izjave
Foto: Epa

DEMOKRATI u američkom Kongresu u ponedjeljak su osudili izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa upućene četirima demokratskim kongresnicama, a predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da će njezina stranka predstaviti rezoluciju koja kritizira njegove "ksenofobne tvitove". 

Taj potez bi mogao staviti Trumpove republikance u nezgodan položaj jer bi ih mogao dovesti u situaciju da ili glasaju protiv svog vođe, ili brane izjave koje su široko prihvaćene kao rasističke.

"Naši kolege republikanci nam se trebaju pridružiti u osudi predsjednikovih ksenofobnih tvitova", izjavila je Pelosi. Nije precizirala kada će se glasanje održati.

''Trebaju se vratiti od kuda su i došle''

Republikanski zastupnici se nisu tako brzo usprotivili Trumpovim izjavama o četirima kongresnicama koje su demokrati odmah javno osudili i ocijenili rasističkim. 

Trump je preko vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice trebaju "vratiti uništenim i zločinom zahvaćenim mjestima iz kojih su i došle". 

U ponedjeljak je ponovno žestoko kritizirao te demokratske zastupnice.

Uz izjavu da nije zabrinut oko toga smatraju li ljudi da su njegovi komentari bili rasistički, ponovno im je uputio poruku: "Ako ne voliš našu zemlju i ako nisi sretan ovdje, onda je možeš napustiti." 

''Radi se o osobama koje mrze našu zemlju''

Iako nije naveo imena, Trump se, kako se čini, referirao na Alexandriju Ocasio-Cortez demokratkinju iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayannu Pressley iz Massachusettsa i Rashidu Tlaib iz Michigana - skupinu ''progresivnih'' zastupnica koje su poznate po kritikama upućenim Trumpu.

Istaknuo je da je to skupina koja se stalno žali i da se radi o osobama "koje mrze našu zemlju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara