Demokratski savez Srba napao Miloševića: "Nacionalna svijest Srba nije na prodaju"

Demokratski savez Srba napao Miloševića: "Nacionalna svijest Srba nije na prodaju"
Foto: Hina (starija fotografija)

DEMOKRATSKI savez Srba (DSS) ocijenio je kako je odlazak potpredsjednika hrvatske vlade Borisa Miloševića (SDSS) na obilježavanje 25. godišnjice akcije Oluja "pogrešan, štetan i nadasve sramotan" postupak za srpski narod.

Miloševiću ta politička stranka poručuje da, ako ode u Knin, tamo može predstavljati samo sebe i hrvatsku Vladu čiji je član, a nikako srpski narod, a pogotovo ne DSS.

"Srbi u Hrvatskoj pretrpjeli su mnoga stradanja i nepravde, ali sačuvali su nacionalnu svijest i dostojanstvo koje nisu ostavili Miloševiću na rasprodaju", poručuje Glavni savjet DSS-a.

Članove SDSS-a, stranke čiji je predsjednik Milorad Pupovac, DSS poziva da "izvrše pritisak na svoje rukovodstvo i suprotstave se nanošenju nacionalne sramote" koja će ih, kažu, pratiti generacijama. "Sačuvajmo dostojanstvo predaka, ali i potomaka", poručuje DSS, stranka čiji je predsjednik Srđan Milaković.

Za Miloševićev odlazak u Knin, DSS kaže da je na tragu Pupovčeva postupka kada su ga "helikopterom dovezli u sabor da njegov glas bude presudan u promijeni Ustava i da njegovim glasom Srbi postanu nacionalna manjina. Ili kada su vođeni pregovori za ulazak Hrvatske u EU kada je unatoč saznanju da su pripadnici srpske manjine teško degradirani u hrvatskom društvu i da se njihova prava ne poštuju, Pupovac to prešutio i faktički onemogućio da se pritiscima iz Europe bar neki problem Srba riješi".

"Obilježavanje Oluje je slavlje, a Srbi nemaju razloga za to"

DSS navodi i da su Srbi u Oluji "pretrpjeli  stradanje nesagledivih razmjera" te da nitko tko dijeli pozitivne vrijednosti ljudskog društva ne može očekivati da predstavnici takvog naroda sudjeluju u proslavljanju svoje nesreće. "Jer obilježavanje Oluje je slavlje, a Srbi razloga za slavlje nemaju", navodi DSS.

DSS poručuje i kako SDSS, ni bilo tko drugi nema mandat trgovati dostojanstvom srpskog naroda.

"To ne može i neće dovesti do unapređenja odnosa Srba i Hrvata, Srbije i Hrvatske koje svi, tobože priželjkuju", uvjerava DSS.

Dosadašnja iskustva sudjelovanja u vlasti srpskih zastupnika i ustupci koje su činili na štetu srpske zajednice, daju nam za pravo da kažemo da neće doći ni do poboljšanja položaja srpske nacionalne manjine, osim nekih pojedinaca, navodi u priopćenju Glavni savjet DSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara