DER STANDARD Skejo je bio vođa "paravojne skupine HOS", a ZDS je "fašistički pozdrav"

DER STANDARD Skejo je bio vođa "paravojne skupine HOS", a ZDS je "fašistički pozdrav"

Foto: Der Standard, Dalibor Urukalović/Pixsell

AUSTRIJSKI dnevnik Der Standard objavio je vijest o "uklanjanju spomen-ploče s fašističkim pozdravom" iz Jasenovca, kojega se opisuje kao "zloglasni koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata". Hrvatska je uobičajeno opisana kao "najmlađa članica Europske unije", te se ističe da je uklanjanje "kontroverzne ploče" uspjela "progurati vlada".

"Mramorna ploča u blizini bivšeg konc-logora Jasenovac s fašističkim pozdravom "Za dom spremni" trebala je podsjećati na 11 poginulih Hrvata u građanskom ratu 1991-1995.", piše austrijski list i podsjeća da su u Jasenovcu "po hrvatskoj verziji ubijeni deseci tisuća, a po srpskoj stotine tisuća ljudi" od strane "Hitlerovih saveznika". "Većina ubijenih su bili Srbi, te Židovi i Romi."

Napominje se da je ploča s ustaškim pozdravom premještena u obližnje mjesto Novsku te da je prethodno skoro izazvala krizu vlade.

Članak je pak ilustriran i fotografijom Marka Skeje s brkovima koje podsjećaju na one kakve je nosio Adolf Hitler, a Skejo je opisan kao lider "hrvatske paravojne skupine veterana HOS". Nema sumnje da ovakve vijesti i fotografije nanose štetu imidžu Hrvatske u Europi i svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara