Deseci prosvjednika još uvijek zabarikadirani na sveučilištu u Hong Kongu

Deseci prosvjednika još uvijek zabarikadirani na sveučilištu u Hong Kongu
Foto: EPA

DESECI prosvjednika još uvijek su zabarikadirani na sveučilištu u Hong Kongu, poprištu sukoba prosvjednika i policije. 

Oko 800 ljudi, uključujući 300 maloljetnika, jučer je oko 15 sati po lokalnom vremenu mirno napustilo sveučilište i surađivalo s policijom, priopćila je hongkonška vlada. 

Skupina od 20 volontera koji su pružali prvu pomoć izašla je navečer. Pratilo ih je 10 "maskiranih pobunjenika" koji su pokušali pobjeći s glavnog ulaza, ali ih je policija presrela. 

U kampusu još deseci osoba

Prema procjeni dnevnih novina The South China Morning Post, u kampusu je još između 60 i 100 osoba. 

Hong Kong je bivša britanska kolonija koja je pod kinesku vladavinu vraćena 1997. Teritorij Hong Konga prosvjedi potresaju već pet mjeseci. Započeli su zbog protivljenja zakonu o izručenju, a kasnije prerasli u pozive za demokratskim reformama i neovisnom istragom nasilnog policijskog postupanja. 

Američki Senat jednoglasno je usvojio prijedlog zakona o zaštiti ljudskih prava u Hong Kongu nakon udara kineskih vlasti na prodemokratski pokret u toj autonomnoj teritoriji Kine, a Peking je osudio taj zakon te poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu pozvao je otpravnika poslova američkog veleposlanstva u Kini kako bi mu uložila "snažan prosvjed" zbog tog prijedloga zakona, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Ma je rekao da taj zakon, kojim se pruža potpora prosvjednicima u Hong Kongu, predstavlja miješanje Washingtona u unutarnje poslove Kine. 

"Snažno pozivamo SAD da odmah poduzme učinkovite mjere kako bi spriječio da taj prijedlog postane zakon te da se trenutačno prestane miješati u pitanja Hong Konga i unutarnje poslove Kine", dodao je i upozorio da će u suprotnom Kina uzvratiti odgovarajućim mjerama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara