Deseci tisuća prosvjednika opet na ulicama Hong Konga

Deseci tisuća prosvjednika opet na ulicama Hong Konga
Foto: EPA

VIŠE desetaka tisuća prodemokratskih prosvjednika opet se okupilo u središtu Hong Konga tražeći podršku međunarodne zajednice, posebice Sjedinjenih Država.

"Upućujemo hitan poziv međunarodnoj zajednici da nas podrži, nema drugog rješenja", rekla je 24-godišnja studentica Chun, sudionica skupa koji je policija dozvolila.

Prosvjednici su tražili od američkih zastupnika da izglasaju zakon koji bi omogućio sankcioniranje kineskih čelnika, optuženih za dominaciju na politiku poluautonomnog teritorija, gdje traje kriza bez presedana.

Hong Kong Human Rights and Democracy Act, koji bi ovog tjedna mogli izglasati američki zastupnici u Zastupničkom domu, uključuje godišnju procjenu posebnog statusa koji Sjedinjene Države daju Hong Kongu u pogledu trgovine, a mogao bi uključivati i sankcije kineskim dužnosnicima.

"Stanje je kritično"

Jedan od predlagača tog projekta, republikanski senator Josh Hawley, upozorio je tijekom dvodnevnog posjeta bivšoj britanskoj koloniji na skretanje prema policijskoj državi. U Hong Kongu već četiri mjeseca traju sve nasilniji prodemokratski prosvjedi.  

Pokret je počeo u lipnju zahtjevom za odbacivanje nacrta zakona o izručenjima, koji je sada obustavljen i od tada su prosvjednici bitno proširili svoje zahtjeve. Traže veće demokratske slobode i istragu o potezima policije od početka mobilizacije.

"Stanje je kritično", rekao je senator Hawley koji je sudjelovao u prosvjedu u četvrti Mongkok.

Na pitanje koja će biti njegova poruka kada se vrati u Washington, rekao je da bi "Hong Kong mogao postati policijska država. Postoji rizik za njegovu vladu i načelo 'jedne zemlje i dva sustava'".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara