Deseci tisuća prosvjeduju protiv meksičkog predsjednika

DESECI tisuća Meksikanaca, od službenika do seljaka, izašli su u četvrtak na ulice Mexico Citija prosvjedujući protiv neuspješne gospodarske politike predsjednika Vicenta Foxa.

Kolone bučnih prosvjednika slijevale su se prema glavnom gradskom trgu u jednom od najvećih javnih okupljanja posljednjih godina u Meksiku.

"Fox ima nos Pinokija, daje puno obećanja, ali ih ne ispunjava", kaže transportni radnik Francisco Sanchez.

Bivši direktor Coca-Cole u Meksiku, Fox je na izborima 2000. godine, obećavajući kraj korupcije i neučinkovitosti u upravljanju zemljom, okončao 71-godišnju vladavinu Revolucionarne institucionalne stranke (PRI).

No, njegova obećanja o stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta od sedam posto godišnje nisu se obistinila.

Posljednja kap za mnoge je pokušaj uvođenja 10 postotnog PDV-a na hranu i širenje privatizacije na elektro-energetski sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne privatizaciji, PDV-u i imperijalizmu" pisalo je na transparentima marša, kojeg su organizirali sindikati i oporba.

Fox, pak, poručuje da su reforme, koje je oporbena većina u parlamentu odbila, potrebne kako bi se Meksiko izvukao iz velikih gospodarskih teškoća. Zemlja je u trećem kvartalu ove godine zabilježila gospodarski rast od tek 0.4 posto.

PRI je u srpnju ove godine na parlamentarnim izborima osvojio većinu i time dodatno otežao Foxove pokušaje gospodarskih reformi.

Javnost smatra da je postigao napredak u borbi protiv korupcije i droga, no mnogi od 20 milijuna meksičkih seljaka drže kako nije učinio dovoljno ni u zaštiti domaće poljoprivrede od uvoza jeftinijih proizvoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara