Deseci tisuća šijita na molitvi i propovijedi u Najafu

DESECI tisuća vjernika okupilo se u petak u Najafu, 130 kilometara južno od Bagdada, u očekivanju propovijedi utjecajnog šijitskog velikodostojnika, javljaju agencije.

Vjernici, obučeni u tracionalne bijele odore - đelabe - karakteristične za zemlje Perzijskog zaljeva, okupili su u središnjoj džamiji i oko nje u Najafu, svetom gradu šijita, iščekujući molitvu i propovijed Sayyeda Moqtada Al-Sadra.

Ta se propovijed iščekuje s posebnom pažnjom jer će uslijediti samo dan nakon američke akcije u Mosulu u kojoj su ubijeni Sadamovi sinovi Uday i Qusay.

Iz Bagdada i ostalih 18 iračkih provincija, šijiti su došli u stotinama autobusa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli petak, prilikom propovijedi u Koufi, Al-Sadr je žestoko napao "SAD i njegove sluge te nelegalno Vijeće za privremenu upravu, ustoličeno od strane SAD-a". Posebice se obrušio na prvu odluku Vijeća da se "dan okupacije 9. travnja proglasi Nacionalnim praznikom, kao da se radi o danu oslobođenja".

Sayyed Al-Sadr je također najavio formiranje "Mehdijeve vojske", prema imamu kojeg šijiti iščekuju. Novačenje je počelo u subotu u područjima koja su većinom naseljena šijitima.

(Hina) vk sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara