Deseci tisuća španjolskih kamiondžija štrajkaju zbog cijena goriva

DESECI tisuća španjolskih vozača kamiona započelo je danas sa štrajkom zbog visoke cijene goriva.

S radom su prestali sinoć u ponoć i mnogi od njih su prekinuli promet na graničnom prijelazu s Francuskom, javlja BBC. Drugi su, u znak prosvjeda, na svojim kamionima razbili vjetrobrane i iščupali svjetla. Španjolska vlada razmišlja u uvođenju novih odluka kako bi smirila štrajkaše, no nema naznaka o manjoj cijeni goriva.

Stotine vozača kamiona napravilo je kilometarske kolone u glavnom gradu Madridu te Barceloni. Pretpostavlja se da u štrajku sudjeluje oko 90 tisuća prosvjednika. "Mi smo ti koji prevoze dobra koja pokreću ovu zemlju. Ako mi stanemo jer nemamo novca za gorivo, tada će i ova zemlja stati", kazao je predsjednik sindikata Julio Vilascusa.

Tijekom protekle noći je oko 200 vozača kamiona parkiralo svoja vozila na naplatnim rampama u gradiću La Jonquera nedaleko od francuske granice. Prosvjednici su spriječili druge kamione da nastave put te usporili kretanje putničkih automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici od vlade Jorgea Luisa Zapatera traže da donese zakon kojim bi bila utvrđena najmanja cijena autorpijevozničkih usluga ta da ona može varira, baš kao i cijena goriva.

Inače su tijekom noći zabilježeni incidenti, odnosno napadi na kamione čiji vozači nisu htjeli sudjelovati u štrajku.

Štrajk je već imao primjetne posljedice na španjolsko gospodarstvo, pogotovo na trgovačke centre čije su se police ispraznile zbog nedostavljanja novih zaliha hrane i druge robe.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara